Ако се стигне до нарушаване на конституционния ред и до

...
Ако се стигне до нарушаване на конституционния ред и до
Коментари Харесай

Вучич: Готови сме да защитим сърбите в Косово

Ако се стигне до нарушение на конституционния ред и до набези против сърбите в северно Косово, ще защитим нашия народ, съобщи през днешния ден пред сръбския парламент президентът на Сърбия Александър Вучич, съобщи Танюг.

Той сподели, че тази заран в 6.29 часа като висш главнокомандващ е наредил сръбските армейски елементи да бъдат сложени в цялостна бойна подготвеност.

Вучич сподели и че всички специфични полицейски елементи са в подготвеност и акцентира, че Сърбия не крие нищо от никого.

Осъзнаваме тежките и ужасни последствия и Белград ще продължи да работи за опазване на мира и стабилността, посочи той.

"Няма да позволим нова /операция/ Буря в която и да е част, където живее нашият народ ", съобщи Вучич.

Сръбският президент сподели още в Народното събрание, че Сърбия е получила известие от представители на НАТО, че интервенцията в Северно Косово е ориентирана срещу проведената престъпност и корупцията и че по тази причина те не се намесват, съобщи Танюг.

Вучич сподели, че е чул същото и от представители на Европейския съюз, които са призовали сърбите да се успокоят и да схванат, че интервенцията на косовската полиция е в границите на битката с корупцията.

"Няма какво повече да кажа и да давам политически оценки. Много пъти съм казвал, че ще пазим мира и стабилността съвсем непременно, само че ни е задоволително ясно защо двуличие става дума тук ", съобщи Вучич.

Президентът сподели, че министърът на защитата и началникът на Генералния щаб на сръбската войска са се свързали с НАТО и им било казано, че алиансът няма да се намесва в косовската интервенция. Той добави, че унгарските чиновници в КейФОР /силите на НАТО в Косово/ са се пробвали да успокоят обстановката, само че командирът им ги върнал от назад и споделил, че КейФОР няма да се намесва в неща, които са от полицейско естество.

"НАТО заяви, че това е битка с корупцията и престъпността и че те поддържат без значение Косово в тази битка ", сподели Вучич.

Той съобщи, че в Косово не престават опитите сърбите да се показват като нарушители и че всичко това се прави, с цел да се всее боязън измежду сръбския народ и да се попречи за отбраната на Северно Косово.

Президентът на Косово Хашим Тачи прикани сръбската общественост в страната да резервира успокоение и да поддържа битката срещу проведената престъпност, оповестява прищинският вестник Лайми.нет.

Тачи се обърна към сърбите във връзка на арестите в Северно Косово тази заран. Той сподели, че на институциите, поддържащи мира и закона, е належащо най-голямо доверие и поддръжка от цялото общество в безкомпромисната битка срещу проведената престъпност, контрабандата и корупцията на цялата територия на Косово.

Той съобщи още, че днешната полицейска интервенция е подхваната за положителното на всички жители, без никаква разлика.

Междувременно Русия прикани подкрепящите Прищина страни да окажат въздействие върху косовските албанци, с цел да се предотврати нова серпантина на спора в района, се споделя в коментар на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

"В един толкоз виновен миг призоваваме интернационалните настойници на Прищина да вразумят косовско албанските радикали и да предотвратят по-нататъшното разгръщане на спора с непредсказуеми последствия ", означи Захарова.

Днешното навлизане на специфичните елементи на Косово в обитаемоте със сърби региони води до изостряне на междуетническия спор, сподели тя.

"Подобни стъпки водят към разгаряне на междуетническото напрежение, лишават от смисъл многогодишните старания на интернационалната общественост за спокойно споразумяване след спора ", акцентира тя.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР