Ако се стигне до дело пред Европейския съд дали е

...
Ако се стигне до дело пред Европейския съд дали е
Коментари Харесай

Великобритания може едностранно да се откаже от Brexit

Ако се стигне до дело пред Европейския съд дали е допустимо Англия да се откаже от Brexit, без значение на каква фаза се намира процесът по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, то Европейският съд следва да разреши на Лондон едностранно да се откаже, без да е належащо каквото и да е решение на Европейския съвет . Това е мнението на генералния юрист на Европейския съд Кампос Санчес-Бордона.

Уточнението на юриста гласи, че такова отдръпване може да стане стане единствено преди формалното довеждане докрай на Brexit, а не просто преди подписване на съглашение сред Лондон и Брюксел, което би трябвало да урегулира " развода " . Такова съглашение към момента няма – в този момент в английския парламент стартират диспути и се чака той да гласоподава дали е склонен със " договорката " на 11 декември. Основата на настоящето съглашение, което би трябвало да приготви почвата за бъдещи договаряния за свободна търговия сред Англия и Европейски Съюз, е въпросът с границата сред Ирландия и Северна Ирландия. Правителството на Тереза Мей се съгласи да няма твърда граница т.е. митническа инспекция, като се изключи морските пътища и то основно за риболовни артикули. Проблемът е, че това съглашение обвързва Англия с митническите правила на Европейски Съюз и след заявеното довеждане докрай на Brexit в края на март следващата година – най-малко в очите на съперниците на въздействието от страна на Европейски Съюз.

Според Санчес-Бордона Лондон може да реши да приключи процеса по Brexit на база член 68 на Виенската спогодба за интернационалните контракти. Отделно, страна-членка, която желае да излезе от Европейски Съюз, уведомява Европейска комисия за желанието си, а не за решението си т.е. желанието може да бъде променено и член 50 от Договора за Европейски Съюз да не бъде прибавен. Освен това, в случай че отдръпването е стимулирано на база конституционните правила на Англия, това би било израз на суверенитета ѝ да взема независимо решения за бъдещето си, както и че член 50 дава опция за използване на този суверенитет във всеки един миг преди желанието за излизане от Европейски Съюз да се трансформира в дефинитивно решение, счита генералният юрист.

Мнението на генералния юрист е насочна точка за бъдещо решение на Европейския съд, само че не е обвързващо юридически за бъдеща присъда.

Въпросът с това може ли Англия едностранно да спре процеса беше издигнат от шотландския съд, който насочи питане до Европейския. Запитването е на база " догадка ", а не на база на подаден иск.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР