Ако се спазва, принципът по който се формират многомандатните райони

...
Ако се спазва, принципът по който се формират многомандатните райони
Коментари Харесай

Район „Чужбина“ трябва да има 50 мандата

Ако се съблюдава, правилото по който се образуват многомандатните региони в България, регион “Чужбина ” би трябвало да има 50 мандата, пресметна проф. Михаил Константинов. Пред “Труд news ” той изясни, че зад граница има към 1,4 млн. български гласоподаватели. “Това са повече гласоподаватели в сравнение с в София, където гласоподавателите са към 1,3 млн. Столицата излъчва 47 депутата, които в случай че има регион “Чужбина ” ще се понижат ”, разяснява математикът.

Константинов напомни, че доста хубави европейски страни нямат регион “Чужбина ”. Даде образец с Гърция, където освен, че няма регион “Чужбина ”, само че всеки гласоподава там, където се е родил до края на живота си.

“Избирателите в България са към 80% от популацията. Смятам, че в регион “чужбина ” никой няма да даде 50 мандата, а там евентуално политиците ще решат да има 6 или 8 мандата ”, изясни Константинов. Той сподели, че в случай че мандатите за чужбина за 6, тогава за страната ще се разпределят не 240, а 236 мандата и шест МИР-а ще изгубят по един мандат.

“Ще има един лист от шестима души, чиито имена ще подхожда на регион “Чужбина ”. Въпросът е тези хора да нямат друго поданство ”, разяснява математикът.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР