Ако се сложи таван на цените, стоките изчезват от рафтовете.

...
Ако се сложи таван на цените, стоките изчезват от рафтовете.
Коментари Харесай

Асен Василев: Ако се сложи таван на цените, стоките изчезват от рафтовете

Ако се постави таван на цените, стоките изчезват от рафтовете. Така разяснява пред БНР в неделя вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев предлагането на Българска социалистическа партия да има таван на някои цени за бита.

Нужни са сложни ограничения, ние също имаме оферти, всички са в Министерството на финансите и се остойностяват, оглежда се какъв би бил резултатът и до каква степен не нарушават европейски регулации, изясни той. Очаквам до две седмици да излезем с общ антикризисен пакет, сподели министър Василев.

По думите му енергийните цени за жителите са били овладени. Ние сме единствената страна в Европейския съюз, която заплаща цена на електрическа енергия за бита на цени от юли предходната година, добави той. По думите му съвсем четири милиарда лева са върнати назад към компаниите, което е най-големият компенсационен пакет. Източниците за електрическа енергия са най-вече български и тяхната себестойност не се е вдигнала доста, добави министър Василев. По думите му обезщетенията за газа са много по-малки, защото е вносен.

Там, където чакаме огромно придвижване и хората ще усетят инфлационен напън, са храните, уточни още министър Василев. Има и различен метод, сподели още министър Василев и разясни, че е допустимо да се дадат целеви средства за компенсиране на нарастването на цените.

В отговор на въпрос, обвързван с " две външни политики във връзка с Република Северна Македония " министър Василев разяснява, че това е опит да се сътвори изкуствено напрежение по несъществуваща тематика. Няма по какъв начин българското държавно управление да вземе решение без Народното събрание, напомни той.

" Борисов е дал единодушие Македония да стартира договаряния, след което се прибира и има проблем с патриотите и България, при обещано единодушие, отхвърля да извърши решение на Европейския съвет. Затова сега българската външна политика е в такава слаба позиция. Тъй като има по-късно следващи решения на Народното събрание, няма по какъв начин такава тематика да бъде прокарана през задната врата, както е тръгнало да се случва ", сподели министър Василев.

Попитан дали локалните избори са първото тестване, към което гледа партия " Продължаваме Промяната ", министър Василев разяснява, че те са това, за което се учредява партията и имат 14 месеца да изградят структурите си.

Добре е да не се " разбутва " управлението на Българска народна банка

Добре е да не се " разбутва " управлението на Българската национална банка (БНБ), най-малко до момента в който не се овладеят инфлационните процеси и не се откри обща кандидатура, сподели Асен Василев и посочи, че това негово мнение е от позицията на финансов министър. Ние сме “за” да не се открива трета процедура за избор на шеф на Българска народна банка, добави той.

Управителят на Българска народна банка би трябвало да е с безусловно безупречна известност. Цялата банкова система лежи на плещите на този един човек и на неговия престиж, добави министър Василев. Това не е просто една служба, това е центърът на финансовата непоклатимост на страната. Който и да стане гуверньор, би трябвало да има необятна политическа поддръжка, да е експертен и да има престиж, защото всяка банкнота е подписана от този човек. Той с подписа си стои зад стабилността на българските пари.

Дали ще се открие процедура, ще го реши бюджетната комисия в Народното събрание, добави министър Василев. В отговор на въпрос по какъв начин ще работи отсега нататък с Любомир Каримански, защото се съдят, министър Василев сподели, че едното не пречи на другото.

По отношение на обява в обществените мрежи от Каримански преди дни и това дали фискалният запас е на най-малко министър Василев разяснява, че към петък вечерта е бил над 8 милиарда лева Санитарният мининум е 4,5 милиарда лева и не сме падали под него, увери министър Василев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР