Ако се съди по свидетелските показания по делото за фалита

...
Ако се съди по свидетелските показания по делото за фалита
Коментари Харесай

Според свидетели пари в пликове от КТБ са получавали регулатори, политици и журналисти

Ако се съди по свидетелските показания по делото за банкрута на КТБ постоянно пари в пликове са получавали представители на регулатори, политици и и публицисти. Данните са от разпитите пред прокуратурата на двама от чиновниците на някогашния към този момент банкер и мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев, написа " Капитал ".

Някогашната дясна ръка на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов споделя, че Стоян Мавродиев, тогава оглавяващ Комисията за финансов контрол (която би трябвало да е надзиравала банката - бел. ред.) е идвал в кабинета на Василев в офиса на бул. " Цар Борис III ", да му се обезпечават пари в брой от порядъка на 50 хиляди евро.

" В диалог Василев ми е споделял, че към този момент " този (Мавродиев) взема пари, само че не прави работа "...При някои от случаите Василев ми е споделял, че посредством Мавродиев сумите са за Лукарски. За последния имам спомен, че се даваха суми в размер на 50 000 евро. Лукарски съм го чувал, че е някакъв деятел от Съюз на демократичните сили, а по думите на Василев сумите за Лукарски, излъчени посредством Мавродиев, представляваха част от така наречен по негови думи " партийни индулгенции ", споделя Лазов.

Макар показанията да са дадени в средата на 2015 година самият Мавродиев е разпитан чак през февруари 2017 година Тогава той удостоверява, че е посещавал офисите на Василев неведнъж, само че отхвърля да е получавал пари, написа изданието.

Една от касиерките на банката - Юлия Илиева, пък оповестява, че пари е получавал и Митко Димитров, член на ДКЕВР, в продължение на 1-2 години като сумите почнали от 10 хиляди лева и стигнали до 15 хиляди лева месечно. В описите на синдиците Димитров се появява с консултантски контракт.

По изказванията на Лазов пари е получавал и финансистът Бисер Манолов, който е някогашен ръководител на Фонда за гарантиране на влоговете, а след това член на борда му и е част от управлението на Движение " България на жителите ". Твърди, че му е дал 500 хиляди лева за президентската акция на водача на тази партия Меглена Кунева, което по-късно в телевизионно изявление тя отхвърля. Манолов също отхвърля, а единствено признава за спонсорство на тим по бадминтон.

Илиева си спомня, че при нея е идвал и някогашният основен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който беше задържан в показна акция дружно с някогашния боен министър Николай Цонев през 2011 година

На водача на Димитър Абаджиев, който след краха на КТБ разви дипломатическа кариера и беше общоприет консул в Шанхай, а след това дипломат в Словения..два пъти в месеца са давани по 9 хиляди лв. и 25 хиляди евро, твърди касиерката.

" Капитал " показва, че показанията слагат прокуратурата в деликатна обстановка, тъй като в случай че показанията на Лазов са правилни, те са съображение да се търси корупция на високо равнище, а в случай че става дума за ъжесвидетелстване, това би могло да сложи под подозрения всичките им показания, на които съществено се опира обвиняването по отношение на Василев и другите 17 души по делото.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Фалитът на КТБ (924)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР