Ако се реализират плановете на ръководството на кюрдската автономия в

...
Ако се реализират плановете на ръководството на кюрдската автономия в
Коментари Харесай

Анкара предвижда гражданска война при референдум в Иракски Кюрдистан

Ако се осъществят проектите на управлението на кюрдската автономност в Ирак да организира референдум за самостоятелност, може да се стигне до революция. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщи AFP.

"В тази страна (Ирак), която мина през толкоз доста проблеми, един подобен референдум за самостоятелност може да направи обстановката даже по-лоша. Да не дава Господ, това може даже да докара до революция ", акцентира Чавушоглу.

Турция има многочислено кюрдско малцинство, което съгласно някои калкулации доближава 1/4 от 80-милионното население на страната. През последните години Анкара има положителни връзки с Кюрдското районно държавно управление в Северен Ирак, само че е извънредно сензитивна към ходове, които биха довели до самостоятелност на района.

Негативната позиция на Анкара по въпроса за кюрдската самостоятелност получи поддръжката и на Иран, който също има кюрдско малцинство.

Началникът на Генералния щаб на Иран генерал-майор Мохамед Бакери беседва през днешния ден с турския си сътрудник Хулуси Акар. Висшите военни са постигнали единодушие, че резултатът от възможна самостоятелност на иракските кюрди ще е отрицателен за териториалния интегритет и на двете страни, написа Hurryiet, представен от Фокус.

Разбрали са се и да задълбочат съдействието си в битката против сепаратистката Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР