Ако се приеме идеята два процентни пункта от подоходния данък

...
Ако се приеме идеята два процентни пункта от подоходния данък
Коментари Харесай

Горанов призова общините да въведат свой подоходен данък, ако искат повече пари

Ако се одобри концепцията два процентни пункта от подоходния налог на хората да остава в общините по местоживеене, по-богатите общини ще станат още по-богати, сподели в минутите за парламентарен надзор министърът на финансите Владислав Горанов.

Министърът отговори на въпрос на народния представител Дора Янкова по отношение на политиката на държавното управление за систематизиране на средствата от централния бюджет за общините.

Експерт: В общините би трябвало да има повече запас

Изземването на финансов запас от общините, който съгласно изчисленията е към 700 млн. лв. годишно, ще ограничи опциите на страната да прави така наречен кохезионна политика, сподели Горанов. Той предложи да се разиска още веднъж концепцията общините да вкарат подоходен налог за своите поданици, с парите от който да покриват разноските си. Когато предложихме тази концепция реакцията на представителите на локалната власт беше извънредно отрицателна - те не желаят да поемат отговорност с ограничения, които биха настроили обществото против кмета. Децентрализацията не е обвързвана единствено с права, а и вдишване на отговорност, уточни Горанов.

Дора Янкова сподели, че за разлика от България, в цяла Европа подоходните и корпоративните налози се разделят сред страната и общините и прикани за по-смела финансова децентрализация.

ИПИ предлага 20% от приходите от налозите върху приходите на физическите лица да отиват в общините

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР