Ако се приеме европейското законодателство по зелената сделка за климатичен

...
Ако се приеме европейското законодателство по зелената сделка за климатичен
Коментари Харесай

Пламен Димитров: „Зелената сделка“ ще засегне до 150 000 души, работещи в енергийния ни сектор

Ако се одобри европейското законодателство по " зелената договорка " за климатичен неутралитет до 2050 година в този му тип, най-засегнатите от това браншове в България ще бъдат енергийният и то в частта, която визира въглищата, и превозът, a през вторичността на натиска - металургията, химията, строителството, селското стопанство. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция на Икономическия и обществен съвет в Българска телеграфна агенция.

На събитието бе показано мнението на ИСС " Eвропейският зелен пакт - стопански, обществени и екологични провокации и вероятни решения за България ".
Пламен Димитров, КНСБ: Трябва да подсигуряваме енергийния баланс на България Да е ясно, че до 2030 година ще имаме времето да преструктурираме системата и да влезем със зелена и цифрова промяна на стопанската система, счита той
По думите на Димитров „ най-важната причина за отражението на „ зелената договорка “ върху българската промишленост е обвързвана с този дял електрическа енергия, която се създават въглища.

Според ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев предприятията от металургията и тежката химия ще бъдат наранени от " зелената договорка ", тъй като те употребяват доста количество сила и нейната висока цена ще ги направи неконкурентоспособни.

Председателят на ИСС Лалко Дулевски съобщи, че единното мнение на членовете на Съвета е, че страната ни е една от най-засегнатите в Европейски Съюз във връзка с трансформациите, които предстоят във всички стопански браншове, като по едно и също време с това ИСС на България поддържа абсолютно концепцията Европейски Съюз да стане водач при постигането на индиферентност във връзка с климата.

Пламен Димитров сподели, че е Трудно да се дефинира какъв брой работни места в страната ще бъдат наранени от " Зеления пакт ", само че в енергийната част става дума от 90 до 150 000 души, счита Пламен Димитров. Това е огромна обществена цена, само че не е най-важната, по-важната е енергийната сигурност, а когато няма задоволително предложение на електрическа енергия, цената ще тръгне нагоре, предизвести президентът на КНСБ.

Според Димитров най-щадящият към нашите благоприятни условия и запаси и отговарящ на националните ни ползи метод е заложеният в Интегрирания проект за климата и енергетиката - въглищните централи да работят до 2030 година

Това е постижима цел, със съответните дерогации и намаляващ потенциал, сподели Димитров, само че посочи, че АЕЦ " Белене " няма да е подготвена към 2030 година, и в този смисъл заместващите мощности могат да са през ВЕИ или газ, като и това е под изискване.

Ако не се реши казусът с договорите на американските централи, механизмите за потенциал не са вероятни, тъй като Европейска комисия не разрешава това, а в случай че няма механизми за потенциал, и останалите въглищни мощности не могат да бъдат обезпечени, добави президентът на КНСБ.
Европейската зелена договорка: България пред значимо решение в региона на енергетиката Страната ни би трябвало да реши дали да употребява въглеродна или невъглеродна сила
В позицията си България би трябвало да упорства да няма напън по „ зелената договорка " за това по кое време и какво безусловно би трябвало да затвори, счита Димитров, съгласно който незабавно е нужен проект за период от 5-10 години за въглищната част на енергетиката.

Това извънредно значимо в частност за комплекса „ Марица Изток " - неговата индустриална промяна и развиване на нови мощности, без да се счита, че енергийната му част ще изчезне.

Васил Велев уточни, че с изключение на на „ зелената дипломация ", Европа би трябвало да акцентира и на налога „ въглероден двуокис ", и на технологии, свързани със складирането на сила посредством водород, на различния вид за депозиране на сила посредством развиване на потенциала на батериите, на галактически основани технологии за произвеждане на електрическа енергия и изпращане на земята, за хващане и утилизиране на въглеродния двуокис.
По материал на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР