Ако се приемат предложенията, които придружават проектобюджета за НЗОК, пробойните

...
Ако се приемат предложенията, които придружават проектобюджета за НЗОК, пробойните
Коментари Харесай

Дечо Дечев за проектобюджета за НЗОК: Пробойните в Касата ще намалеят драстично

Ако се одобряват предложенията, които съпровождат проектобюджета за НЗОК, пробойните в Касата ще намалеят фрапантно. Това съобщи в студиото на „ Още от деня “ шефът на НЗОК Дечо доктор Дечев. Той добави, че Фондът за лекуване на деца и редица други структури влизат в Касата, с цел да се усъвършенства контролът.

В бюджета на НЗОК разноските за административни не са увеличени, добави той, като в някои от нормалните пера като лечебните заведения и медикаментите бюджетът ще приключи с преразход.
доктор Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Спрямо касовото осъществяване, извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева, медикаментите ще бъдат към 32 млн., болничната помощ получава доста съгласно мен нарастване от 117 млн., лекуването в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени остарели отговорности.
Фондът за лекуване на деца влиза в НЗОК, с цел да се харчат средствата му по най-хубавия метод, съобщи Дечо Дечев. Той добави, че Общественият съвет към Фонда ще бъде отстранен, защото е формиран от хора без здравна експертиза.
доктор Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Касата съществува, с цел да заплаща медицински потребности на всеки от нас, когато такава се появи.
Дечев изясни, че препоръчаните промени са път към задачата му да се усъвършенства контролът на Касата.
 С 490 млн. лева ​се планува нарастване на бюджета на НЗОК за следващата година С 490 млн. лева ​се планува нарастване на бюджета на НЗОК за следващата година
Увеличение ще има в проектобюджета за здраве, който през днешния ден беше признат от Надзорния съвет на Здравната каса. Заложено е нарастване с към 490 млн. лева

Той повтори думите си, че има „ проведени групи “, чиято цел е да пренасочват средства от Касата за немедицински разноски, като сходен случай е злоупотребата с онколекарства в Благоевград. Дечев акцентира, че ще се стреми Касата да заплаща медикаментите с най-хубаво съответствие цена-ефект и добави, че ненужно скъпи медикаменти са постоянно брандирани като „ новаторски “, без да са наложително по-добре работещи.
доктор Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Данните демонстрират, че най-вече в един от пет нови медикамента същуствува действителна по-добра успеваемост по отношение на други съществуващи препарати от тази група.
По думите на Дечев, цената няма да е водещият фактор, само че при препарати с едни и същи индикатори би трябвало да се закупува този с по-ниска цена.
 Проектобюджетът на НЗОК: Повече пари за здраве и сериозна промяна от следващата година Проектобюджетът на НЗОК: Повече пари за здраве и сериозна промяна от следващата година
Повече пари за здраве и сериозна промяна още от идната година планува проектобюджетът на Здравната каса, с който Българска национална телевизия разполага. Агенцията по тра...

Дечо Дечев съобщи, че някои пациентски организации са забъркани в източването на Касата, като такива са тези, финансирани от фармачевтичните компании и тези, които лобират за налагане на нови, недоказани медицински артикули. Той акцентира, че не става дума за всички пациентски организации и отхвърли да посочва съответни имена. Мерки против такива практики са към този момент заложени в проектомерките за 2019 година

Дечев изрази мнението, че има потребност от разграничение сред лечебни заведения, които работят с публичен запас и тези, които работят с частен.

Той съобщи, че поддържа концепцията за децентрализиране на Касата, като по думите му моделът за децентрализация без повишение на вноските за здраве е по-добрият, въпреки че не е идеален.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР