Ако се приемат предложенията, които придружават проектобюджета за НЗОК, пробойните

...
Ако се приемат предложенията, които придружават проектобюджета за НЗОК, пробойните
Коментари Харесай

Д-р Дечо Дечев: Пациентски организации са замесени в източването на Касата


Ако се одобряват предложенията, които съпровождат проектобюджета за НЗОК, пробойните в Касата ще намалеят фрапантно. Това съобщи в „ Още от деня “ по Българска национална телевизия шефът на НЗОК Дечо доктор Дечев. Той добави, че Фондът за лекуване на деца и редица други структури влизат в Касата, с цел да се усъвършенства контролът.

В бюджета на НЗОК разноските за административни не са увеличени, добави той, като в някои от нормалните пера като лечебните заведения и медикаментите бюджетът ще приключи с преразход.

„ Спрямо касовото осъществяване, извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева, медикаментите ще бъдат към 32 млн., болничната помощ получава доста съгласно мен нарастване от 117 млн., лекуването в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени остарели отговорности “, съобщи доктор Дечо Дечев, шеф на НЗОК.

Фондът за лекуване на деца влиза в НЗОК, с цел да се харчат средствата му по най-хубавия метод, съобщи Дечо Дечев. Той добави, че Общественият съвет към Фонда ще бъде отстранен, защото е формиран от хора без здравна експертиза.

„ Касата съществува, с цел да заплаща медицински потребности на всеки от нас, когато такава се появи “, сподели доктор Дечев.

Дечев изясни, че препоръчаните промени са път към задачата му да се усъвършенства контролът на Касата.

Той повтори думите си, че има „ проведени групи “, чиято цел е да пренасочват средства от Касата за немедицински разноски, като сходен случай е злоупотребата с онколекарства в Благоевград. Дечев акцентира, че ще се стреми Касата да заплаща медикаментите с най-хубаво съответствие цена-ефект и добави, че ненужно скъпи медикаменти са постоянно брандирани като „ новаторски “, без да са наложително по-добре работещи.

„ Данните демонстрират, че най-вече в един от пет нови медикамента същуствува действителна по-добра успеваемост по отношение на други съществуващи препарати от тази група “, съобщи доктор Дечо Дечев.

По думите му, цената няма да е водещият фактор, само че при препарати с едни и същи индикатори би трябвало да се закупува този с по-ниска цена.

Дечо Дечев съобщи, че някои пациентски организации са забъркани в източването на Касата, като такива са тези, финансирани от фармачевтичните компании и тези, които лобират за налагане на нови, недоказани медицински артикули. Той акцентира, че не става дума за всички пациентски организации и отхвърли да посочва съответни имена. Мерки против такива практики са към този момент заложени в проектомерките за 2019 година

Дечев изрази мнението, че има потребност от разграничение сред лечебни заведения, които работят с публичен запас и тези, които работят с частен.

Той съобщи, че поддържа концепцията за децентрализиране на Касата, като по думите му моделът за децентрализация без повишение на вноските за здраве е по-добрият, въпреки че не е идеален.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР