Ако се прекрати договорът за реконструкция между Министерство на здравеопазването

...
Ако се прекрати договорът за реконструкция между Министерство на здравеопазването
Коментари Харесай

Ще има изцяло нов проект на детска болница

„ Ако се приключи договорът за реорганизация сред Министерство на здравеопазването и определения консорциум за градеж на Националната детска болница, се отдалечаваме с 10 години от реализацията на този план “, сподели в изявление за БНР инж. Иван Алексиев, изпълнителен шеф на „ Здравна капиталова компания ” EАД. Дружеството е с предмет на активност за осъществяване на всички позволени законови действия, свързани с организацията и контрола по построяването и стартирането в употреба на обект с национално значение „ Изграждане на Национална многопрофилна детска болница “.

Тази седмица , която още веднъж приканва управляващите да спрат осъществяването на плана за национална детска болница и да стартират всичко изначало.

„ Винаги в строителството, когато има опит за прекъсване на строителния развой, се основава напрежение. Дълги години са правени безуспешни опити да се осъществя план за „ Национална педиатрична болница “. Стартирането ѝ е спирано по политически аргументи с не доста ясни претекстове, под претекст „ какъв брой желаеме да се грижим за децата и медицинския състав да му бъдат основани съвършени условия за работа “. Последния път през 2004 година планът е спрян още в зародиш в Народното събрание “, уточни още инж. Алексиев.

„ В сегашния миг обаче опцията да се случи най-сетне по този начин мечтаната „ Национална педиатрична болница “ е действителна. Има обезпечено финансиране от страната и има законно определен изпълнител на Инженеринга, включващ „ Проектиране и Строителство “. Преди дни завърши и процедурата по желание на Строителен контрол и избор на Инвеститорски надзор за обекта.

В същото време са предоставени пълномощия от страна на Държавата към „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД да извърши управлението на процеса по построяването на болничното заведение, като организира всички нужни процедури и да вкара в употреба постройката. В рамките на три години се чака, поради досега осъществените действия болничното заведение да бъде осъществена и да дава отговор на всички модерни условия. Ще имаме модерна болница, като за задачата ще се реконструира актуалният градеж в карето на „ Александровска болница “. Мястото е чудесно от позиция на връзки, непосредственост до няколко болнични комплекса, най-модерната микробиология на „ Александровска болница “, хеликоптерната площадка на „ Света Екатерина “ и неонатологията на „ Майчин дом “, наоколо и е незабавната болница „ Пирогов “, както и ВМА и днешната педиатрия “, изясни специалистът.

„ Новата болница ще включва всички медицински посоки в детското опазване на здравето, като преди този момент ще създадем публично разискване за клиниките и тяхното разположение “, уточни още инж. Алексиев.

По думите му , което значи прекъсване на сегашния и от това ще произтече следното – щя би трябвало да се търси ново финансиране, а поради преустановяване на подписаните контракти ще се изплащат неустойки.

„ Всичко това ще докара до отдалечаване от реализацията на процеса с още най-малко 10 години, защото е предявено искане за изработка на нова разбор от задгранична консултантска компания за установяване на потребностите на детското здраве в България и осъществяване на Международен архитектурен конкурс.

„ А конкурсът досега е интернационален, тъй като по силата на участието на България в Европейски Съюз от 2007 година всички контракти с публични поръчки са притежание на всички страни членки. Конкурсът бе извършен като интернационален и имаше присъединяване от интернационалните компании, класирани от възложителя “, изясни инж. Алексиев.

„ Ако се тръгне да се осъществят настояванията в петицията, директно ще бъде отдалечена общата цел – децата да бъдат лекувани на едно място, качествено по най-съвременни стандарти. Срокът се удължава доста, а съществуват и други голословни оферти - не е ясно времево и по каква процедура ще се разпореди на задгранична консултантска компания без социална поръчка упования летописи, провеждането на интернационален конкурс с концепцията, че нашите архитекти, инженери и водещи медици нямат опит, е минимум обидно към българските експерти, не е ясно кой ще оцени разбора и кой ще журира състезанието и при какви условия ще се организира. 

Не на последно място - законодателството не разрешава да ограничиш участниците от България “, уточни още специалистът.

„ Сегашната процедура е проверявана и позволена като законосъобразна от Агенцията по публични поръчки - единствения орган който е способен в България да се произнесе по тематиката. Техническата спецификация покрива всички нормативни условия и стандарти за планиране и строителство в България, които са синхронизирани с европейските значително.

До момента е подписан контракт за инженеринг с ДДЗД „ Детско здраве “, като договорът е подписан след извършена Открита тръжна процедура, в която са взели участие и непознати компании, защото обявлението на поръчката е през електронен Европейски вестник.

Представляващата митинга от името на Камара на архитектите е обжалвала процедурата пред съда. Съдът е отхвърлил жалбата и процедурата е приключила с избора на упоменатия реализатор “, посочи инж. Иван Алексиев.

По думите му съществуващият градеж е законно действителен и разказан в акт за държавна благосъстоятелност, като актив на страната и е нанесен в кадастралните карти. Извършеното проучване от страна Министерство на здравеопазването преди състезанието и предоставената експертиза демонстрира задоволителна издръжливост на постройката в целокупност.

" В момента е обезопасен и квалифициран за възобновяване на строителни действия. На крайна права сме да получим след 8-месечно закъснение от страна на институциите заповед за стимулирано допускане за направа на обстоен усторойствен проект. Обследванията на градежа са две и демонстрират нужда от унищожаване на главната част от градивните детайли или на понятен език - ще се изгради нова структура на мястото на старата в размера и височината на остарялата. Тъй като ще има изцяло ново планово решение, ще бъдат направени цялостни проучвания, тъй че структурата на бъдещата постройка ще дава отговор изцяло на настоящите в сегашния миг Националните приложения към сеизмичния устав и ЕВРОКОД за сеизмична резистентност и продължителност ", уточни в допълнение инж. Алексиев.

" Запознали сме актуалното управление на Министерство на здравеопазването с всички етапи и имаме съдействието на отрасловия заместител - министър Димитър Петров ", уточни още изпълнителният шеф на „ Здравна капиталова компания ” EАД.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР