Ако се предприемат по-сериозни мерки, фокусът трябва да е върху

...
Ако се предприемат по-сериозни мерки, фокусът трябва да е върху
Коментари Харесай

Дончев поясни кога е възможно армията да се намеси в борбата срещу COVID-19

Ако се подхващат по-сериозни ограничения, фокусът би трябвало да е върху рисковите групи. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев в изявление за Дарик радио.

,,На общинско равнище има обществени патронажи за хора, които нямат опция да излизат и да си обезпечават храна. Това беше планувано още при започване на пандемията. Би могло да се сътвори организация броят да нарасне доста. Капацитетът на патронажите беше интензивен. Разработвани са и проекти за ангажиране и на военнослужещите, в случай че се наложи. Ако това е належащо, това би могло да се направи. България не прави нищо друго от това, което вършат другите държави``, уточни Дончев.

Изкуството е да се движим по ръба на бръснача. Едно затваряне е голям потрес върху стопанската система и за груповия психичен статус на хората. Мерките би трябвало да бъдат локализирани. Ако се подхващат по-сериозни ограничения, фокусът би трябвало да е върху рисковите групи, съобщи вицепремиерът.

,,Националният проект за възобновяване и резистентност е написан от специалисти от Министерски съвет и Министерство на финансите. Това е покана за полемика, а полемиката и разискванията започват в този момент. Крайният период за показване на националните проекти за възобновяване и резистентност е април месец 2020 година Тази първа версия ще бъде изпратена на Европейската комисия. Това не е крайна версия на документа. Процесът по координиране със заинтригуваните страни даже е по-голям от самия документ. Тотален консенсус е неосъществим, само че когато сме положили старания да намерим публичен баланс по тематиката, ще имаме удовлетвореността, че сме създали най-правилният пакет от политики``, уточни Дончев.

Не знам по кое време ще изчезнат здравните опасности, само че този проект ще стартира да се извършва във втората половина на идната година. Той не е за бърза реакция за справяне с пандемията, а е насочен към последствията. Тази година близо 1 милиарда лева бяха пренасочени за ограничения в поддръжка на здравната система. Средствата за идната реакция са в напълно различен инструмент, който се споделя React-ЕU, които е на стойност 1.3 милиарда лева Това е в допълнение финансиране по съществуващи оперативни стратегии и е най-бързият вид за реакция за справяне с рецесията, както и пренасочените средства от оперативните стратегии. Националният проект за възобновяване е насочен за възобновяване на стопанските системи със основаване на дълготрайни предпоставки за напредък и промени. Тук ще има и ограничения за спомагателна подготовка на медицинския личност. Всички ограничения могат да бъдат допълвани. Този документ би трябвало да има ясна политическа рамка, ориентирана към провокациите, които имаме в този момент, и тези, които ще имаме през идващите шест години, разяснява още вицепремиерът.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР