Ако се пишеха оценки за най-хубавите кулинарни идеи, тази определено

...
Ако се пишеха оценки за най-хубавите кулинарни идеи, тази определено
Коментари Харесай

Солени кошнички с пъдпъдъчи яйца и аспержи

Ако се пишеха оценки за най-хубавите кулинарни хрумвания, тази несъмнено щеше да получи Отличен 6 от нас

Необходими Продукти

За кошничките


● брашно - 210 г
● масло - 75 г + за намасляване на формите (студено)
● вода - 3 с.л. студена
● сол - 2 щипки

За заряд


● аспержи - 150 - 160 г свежи, зелени
● пъдпъдъчи яйца - 7 - 10 бр.
● чесън - 3 скилидки
● зехтин - 50 мл (или олио)
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Приготвяме кошничките, като пресеем брашното в купа и при него нарежем твърдото масло на късчета. С пръсти протъркваме до приемане на трохи и тогава наливаме водичката и слагаме солта. Оформяме гладка топка тесто и прибираме в ледник за 20-30 минути.

Втвърденото тесто разточваме на тънка (около 1.5-2 мм) кора върху набрашнен плот. Тестото е чупливо и ронливо, само че това да не ви тревожи, положете старания да не се начупва.

Приготвяме си формички за мъфини или 7 на брой огнеупорни чашки. Намасляваме ги леко и с форма по-голяма от диаметъра им изрязване кръгчета. Всяко от тях слагаме във формичката, като прилепяне да прилепне по стените и по краищата се накъдри леко, с цел да бъдат по-красиви кошничките ни.

Печем на 200 градуса в авансово загрята фурна до леко порозовяване към 10-12 минути. Препоръчвам да си ги наглеждате, тъй като всяка фурна е друга. Готовите кошнички към момента не отделяме от формите.

Пълнежа подготвяме, като почистим аспержите от твърдите жилави краища в основата. Най-добре това се прави с ръце, а не с нож - прегъвате и там където се счупи, стартира нежната част. С нож не може да се усети къде тъкмо да се среже.

Нарязваме аспержите на късчета, а върхът може да оставите по-дълъг, с цел да служи и за декорация. Запържваме /запичаме в малко количество зехтин на мощен огън с щипка сол. Щом стартират да добиват тен, намаляме огъня и слагаме чесъна на филийки. Готвим още минутка, след което отстраняваме.

Пълним с малко от плънката и чукваме по 1-2 от яйчицата. Поръсваме с останалия зехтин и малко сол и връщкошничките аме още веднъж във фурната на същите градуси за малко, до подготвеност на яйцата.

Готовите кошнички сервираме топли. Лесно се изваждат от гнездата им, по тази причина не е нужно да чакаме да изстинат.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР