Ако се оттегли предложението ми, Гражданска отговорност ще скочи два

...
Ако се оттегли предложението ми, Гражданска отговорност ще скочи два
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Не търсим приходи, а екологичен ефект от данъка върху старите коли

Ако се отдръпна предлагането ми, " Гражданска отговорност " ще скочи два пъти, а не противоположното. Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова. Тя разясни, че посредством въвеждането на таван върху компенсациите при гибел на пътя за необятен кръг близки, застрахователите няма да покачат цената на полицата " Гражданска отговорност ", с която да поемат спомагателния финансов товар при сходни компенсации.

Според нея, повишението на налога върху по-старите, неекологични коли, е екологична мярка, а не цели по-голям доход. По думите ѝ, това е налог върху замърсяващите, а не върху старите коли, защото 14-годишни коли с екологичен стандарт Евро 4 ще получат облекчение.

Нормално е бюджетната комисия да отбрани политиките на държавното управление, като отхвърли ветото на президента, съобщи още Менда Стоянова. Промяната в закона за локалните налози и такси е политика за въвеждане на екологичен коефициент, добави тя, само че това не значи, че данъкът на колите не е веществен.

Спорно е по какъв метод да се регистрира екологичността на автомобила - дали през типа гориво, който употребява, или честотата на потребление. Когато се избира метод на образуването на налога, би трябвало да се взима поради леснотата на администрирането му. Така Менда Стоянова разяснява неналичието на облекчение за коли с газова уредба или катализатори. Тя даде образец с катализаторите, които мъчно може да се ревизират.

Според нея, най-голямо натоварване ще получат мощните, 20-годишни коли.

" Увеличението на налога може да доближава два пъти в някои случаи, само че като обща стойност може да е малко ", разясни Стоянова
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР