Ако се наложи, ще изпратим самолет за българите в Ухан.

...
Ако се наложи, ще изпратим самолет за българите в Ухан.
Коментари Харесай

Захариева: Имаме готовност да изпратим самолет за българите в Китай

Ако се наложи, ще изпратим аероплан за българите в Ухан. Нашите съграждани там са четирима - три девойки и едно момче. Това разгласи в ефира на bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева във връзка разрастващата се зараза с китайския ковид.
" От първия ден на рецесията с ковид, нашето посолство в Китай е по отношение на нашите сънародници. Следим обстановката, в подготвеност сме и при първа опция ще изпратим аероплан. Има и други варианти. Няколко страни оповестиха, че ще изпратят самолети за своите съграждани. Може да изпозлваме тях, само че град Ухан е под карантина и полетите са неразрешени. Трябват координирани дейности. Никоя страна не е извела своите жители от Ухан. В непрекъсната връзка сме и с китайските управляващи. Искам да благодаря на сътрудниците в Пекин, които са в 24-часова връзка с трите девойки и момчето в Ухан. Искам да успокоя родителите им, че българската страна няма да ги изостави. В момента град Ухан е затворен. Днес американски аероплан не е получил позволение за кацане. Работят и германците, работят и французите. Работим координарано и имаме общ европейски метод. Не става въпрос за средства. Готови сме да изпратим и държавния аероплан. Работим 24 часа в денонощието. Преди малко получихме и лист с всички европейски жители, които са в Ухан. Работим и действаме координароно с останалите европейски страни ", oбясни Захариева.
Тя разяснява и тематиката за разкритите съветски шпиони у нас. " Не мога да кажа нищо повече по тематиката за съветските шпиони от това, което разкри прокуратурата. Това е следствена загадка. Съобщението от прокуратурата бе много в детайли. Единият от руснаците е посланик, а другият е чиновник в посолството. Имат имунитет и против тях не може да се води досъдебно произвеждане. След като получихме писмото от прокуратурата, незабавно извикахме съветския дипломат и поставихме период от 48 часа двамата да изоставен страната. Дипломатът е разгласен за личност нон грата. Това са естествените дипломатически реакции. Българската прокуратура, българските служби и Министерство на външните работи са защитили националните ползи. Министерство на външните работи нямаше какво друго да направи с изключение на да упорства за напускането на България от страна на тези двама души. Не мога да разясня защо тъкмо са шпионирали двамата руснаци. Прокуратурата бе много подробна в своето известие. Няма по какъв начин българските управляващи да си затварят очите пред сходни неща. Ние желаеме да поддържаме с Русия другарски и партньорски връзки. Най-вероятно Русия ще разгласи за личност нон грата същия брой българи. Това е обикновено. Вярвам, че няма да има утежняване на връзките с Москва. Работим във възходяща линия с Русия и не мисля, че тази тематика ще попречи с нещо. Освен това съветският външен министър е огромен експерт ", безапелационна бе Екатерина Захариева.
" До края на тази година смяна в статута на българите в Англия няма да има, това е временен интервал. Все още не е ясно дали ще пътуваме с персонални карти или паспорти до Англия, само че огромна е вероятността да се изискват отсега нататък паспорти ", добави тя по тематиката Brexit.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР