Ако се налага да попиташ какво е джаз, никога няма

...
Ако се налага да попиташ какво е джаз, никога няма
Коментари Харесай

30 април - Международен ден на джаза

" Ако се постанова да попиташ какво е джаз, в никакъв случай няма да схванеш " - Луис Армстронг

Международният ден на джаза е разгласен през ноември 2011 година от ЮНЕСКО, с цел да подчертае ролята на характерния жанр музика в актуалния свят. Датата е оповестена от Генералния секретар на организацията и от Хърби Хенкок - именит джазмен, дипломат на ЮНЕСКО за междукултурен разговор и ръководител на Института за джаз " Телониъс Монк " (една от главните фигури в историята на джаза). През 2012 година Международният ден на джаза е приет и от Организация на обединените нации.

Целта на Международният ден на джаза е да събере общности, школи, актьори, музикални историци и джаз фенове от целия свят, с цел да отпразнуват скъпото културно завещание на джаза. Ролята му да сплотява единствено с няколко ноти хора, които нямат нищо общо, постоянно изцяло безмълвно да показва връзките сред нас, които не можем да изразим с думи. Джазът има този принос в музиката да спомага по най-непосредствен метод за издигането на човешките права, равенството и толерантността, защото може би най-хубавите музиканти са цветнокожи, произлизат от малцинства и гета и всичко, което имат те, е единствено вибрацията на музиката.

Джазът е неуловима импровизация оттатък жанрове и стилове - той е над тях. Начин на живот, в който музиката е дишане, смяна, сянка и светлина на страстта. Най-тъмните и тъжни кътове и най-кристалният изблик на сърцето. Той е като едно въже, оплетено от песъчлив саксофон, надъхано пиано, гальовен вик на тромпет, уединен глас или огромен брас бенд. Въже, което може да се усуче към шията ти и единствено по този начин да те изтегли от най-дълбоките ти дупки - доставяйки възторг и мъка по едно и също време. На тънката граница сред живота и гибелта.

Трудно е всред толкоз джаз да избереш...

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР