Ако се интересуваш от котки, то вероятно си се сблъскал

...
Ако се интересуваш от котки, то вероятно си се сблъскал
Коментари Харесай

Митове и нагласи към кастрацията, които ни пречат да вземем информирано решение за своята котка

Ако се интересуваш от котки, то евентуално си се сблъскал с безчет доста отзиви за и срещу кастрацията, някои от тях даже много крайни. До този миг нямаше ясна статистика кои доминират, както и от какво са подбудени. Затова PURINA® PRO PLAN® взаимно с GfK България осъществят изследване за настройките към процедурата, допитвайки се до стопани на котки. Проектът се осъществя през март-април 2020 година и е част от дълготрайната задача на марката да се грижи за здравето на мъркащите любимци.
А данните показват, че почти 28% от българите са приютили в дома си котка, само че едвам 24% от котките у нас са кастрирани. Собствениците на кастрирани котки нормално са по-млади (15-29 или 30-39г.), живеят в София или огромните градове и отглеждат единствено един любим. Обикновено по-младите хора избират да кастрират домашния си любим най-вече с превантивна цел. 60% от стопаните на некастрирани котки въпреки това показват процедурата като ненужна , a 33% я одобряват даже за демонстрация на свирепост.
Проучването открива още, че за притежателите на кастрирани котки съществена причина да се вземе решение за кастрация е предварителната защита на нежелано потомство (посочват 46% от тях ), както и смяна в държанието на котката (споменато от 36% ) – понижаване на тревогата, маркирането на територията, изгубване от вкъщи и прочие Третата най-честа причина е рекомендацията на ветеринарния доктор (при 24% ) - експертите предлагат котките да се кастрират, с цел да бъдат защитени от голям брой болести, изключително при женските. За 23% от притежателите на кастрирани котки , това е опция доста да се усъвършенства здравето и да се удължи живота на котката.

По-възрастните хора (60+) и фамилии с деца се въздържат от кастрацията на домашния любим, само че и по-често се грижат за повече от една котка. Хората над 60 година са най-вече от дребни обитаеми места и котката им живее отвън дома или има опция да излиза на открито когато и да е. 28% от притежателите на котки, които не са кастрирани, считат, че кастрацията трансформира природата на животното и по тази причина не биха я създали. Сред аргументите за отменяне на процедурата се появяват и финансовите съображения - 12% показват, че кастрацията е скъпа за тях.
6% се тормозят от затлъстяване след процедурата. Ветеринарните лекари също регистрират такава смяна, по тази причина и предлагат профилирани храни след кастрация – избор на 57% от притежателите на кастрирани котки . Такава е храната PURINA® PRO PLAN®, създадена от ветеринарни лекари и специалисти в храненето, която обезпечава по едно и също време храна и отбрана. Благодарение на формулата OPTIRENTAL® с антиоксиданти, аргинин и омега 3 мастни киселини, тя оказва помощ за поддържането здрави бъбреци и на идеално телесно тегло, като предотвратява затлъстяването.
Резултатите от изследването са доста скъпи, тъй като оказват помощ на PURINA® PRO PLAN® и на ветеринарните лекари да открият тематиките, за които няма задоволително информация, с която всеки да вземе своето решение за кастрацията на домашния любим. Целта на осведомителната акция, която започва марката, е да подчертава върху изгодите от кастрацията за здравето на котето и здравната рекомендация на експерта, да развенчае митовете, като по този начин помогне на притежателите да вземат своето осведомено решение. Част от акцията е и състезанието, търсещ най-дълголетната котка, който продължава да набира участници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР