Ако се допусне създаването на Велика Албания, то Белград ще

...
Ако се допусне създаването на Велика Албания, то Белград ще
Коментари Харесай

The Economist: Ако има Велика Албания, ще има и Велика Сърбия

Ако се допусне основаването на Велика Албания, то Белград ще може да претендират и за Велика Сърбия, написа английското издание The Economist в обширна публикация, отдадена на обсъжданата седмици наред концепция за замяна на територии сред Косово и Сърбия като един от вероятните способи за нормализиране на двустранните им връзки.
„ Всеки глупак с карта и пушка става разчувствуван ", споделя интернационален чиновник в Прищина, столицата на Косово, което 10 години след едностранното си оповестяване на самостоятелност от Сърбия не може да стане член на Организация на обединените нации. Сърбите и албанците са безусловно приковани – техните водачи наскоро обсъждаха замяна на части от териториите им, в които живеят десетки хиляди хора. Това е концепция, която повдига очаквания и страхове на Балканите и провокира политически разтърсвания в самото Косово.
Когато Югославия, Съюз на съветските социалистически републики и Чехословакия се сринаха през 90-те години на предишния век, нововъзникналите страни се появиха една след друга във към този момент съществуващите граници, написа ИА " Фокус ". Но в случай че Косово и Сърбия преначертаят границите си на етнически принцип, това би било огромна и евентуално дестабилизираща смяна за района. Това значи да вземем за пример, че сръбският водач на Босна и Херцеговина (на Република Сръбска, Милорад Додик – бел. р.) би могъл да изложи по-настойчиво личните си претенции за самостоятелност с аргумента, че старите вътрешни граници на Югославия към този момент са били нарушени. Това би рискувало нова война.
Първата смяна на етническите граници ще настъпи съвсем неусетно. На 12 септември общината Грачаница, регион с преобладаващо сръбско болшинство в Косово, гласоподава да съобщи част от територията си на прилежащ регион с албанско болшинство. Нов етнически албански жилищен комплекс промени пропорциите на сърби и албанци в Грачаница, тъй че това е метод за сърбите да изтласкват албанците. Промяната на границите на двете страни обаче не би било толкоз елементарно. Също по този начин е доста спорна. Както по-рано написа авторитетното американско издание The New York Times, смяната на границите би било по едно и също време „ мирна форма на етническо пречистване “ и „ вярното нещо “.
Повече от 90% от популацията на Косово са етнически албанци, до момента в който сърбите са към 5%. Сърбия не признава Косово и я държви отвън Организация на обединените нации. Най-младата страна на Балканите е е приета и от няколко други страни, в това число Испания и Русия. Същността на договорката е сръбската северна част на Косово, която държавното управление в Прищина не управлява, да бъде върната под сръбски суверенитет. В подмяна формален Белград ще съобщи на Прищина Прешевската котловина в Южна Сърбия, където преобладаващото население е албанско. Част от всяка договорка би трябвало да включва Русия и Китай, които постановиха несъгласие върху участието на Организация на обединените нации в Косово.
През август, когато албанците от диаспората си бяха по домовете по празниците, Прешевската котловина безусловно бръмчеше. Местните албанци бяха разчувствани от мисълта, че ще живеят в една страна с други албанци, т.е. Косово. Местните сърби пък имат вяра, че това в никакъв случай няма да се случи. В края на краищата, твърди 22-годишния Марко, притежател на магазин за хранителни артикули, сърбите и албанците в никакъв случай не са разрешавали разногласията спокойно, за какво да да го създадат в този момент? В непосредственост, булдозерите приключват автомагистралата, която минава през долината, около железопътната линия. Тези транспортни направления свързват Сърбия с Централна Европа и Гърция. Трудно е да се повярва, че Сърбия ще се откаже от тях.
В Косово най-вече сръбското село Бабин Мост е ситуирано на рид с аспект към бойното поле, където сърбите изгубиха борбата за Косово през 1389 година То обаче не попада в териториите, които следва да бъдат предадени на Сърбия при вероятно съглашение за промяна на границите. Повече от 120 хиляди сърби в Косово въпреки всичко не живеят в северната част на страната и таман заради тази причина са ужасени от обстоятелството, че Белград може да се откаже от тях. Отец Сава, игуменът на сръбския феодален манастир на Косово Високи Дечани, се изрича шумно против подялбата. За това той е спечелил гнева на следената от държавното управление преса, която го разгласи за изменник.
В Пасжане, друго косовско сръбско село, има улица, наречена „ Добрика Кошич “, авторитетен романист, който умря през 2014 година Той считаше Косово и неговите албанци за „ рак ", който би трябвало да бъде отстранен посредством хирургическа намеса, т.е. посредством делба.
Както Европейски Съюз, по този начин и Съединени американски щати отхвърлиха демаркацията на границите на етнически принцип с авгумента, че това би довело до дестабилизация в района. Сега те дадоха „ зелена светлина “ на президента на Косово Хашим Тачи и на сръбския му сътрудник Александър Вучич, с цел да видят дали могат да реализират съглашение. И въпреки всичко начинанието им ще бъде мъчно, в случай че не и невероятно. На 7 септември гВучич отхвърли да се срещне с Тачи на среща, проведена от Европейски Съюз в Брюксел. След това той пътува до Косово и похвали Слободан Милошевич, някогашният президент, който потисна етническите албанци и по-късно етнически почисти стотици хиляди от тях по време на войната в Косово.
Вучич желае гаранция, че в случай че има съглашение, ще последва сръбското участие в Европейски Съюз. Това обаче е заричане, което Брюксел не може да даде. Но е ясно, че даже повдигането на въпроса открива нови вероятности за района. „ Винаги има и други благоприятни условия ", споделя почитан косовски албански водач. Той счита, че в случай че Косово не бъде прието от Сърбия и не му бъде дадена опция да се причисли към Организация на обединените нации, то може да се сплоти с Албания. Някои националистически настроени сърби, които схващат, че Косово е изгубено от тях, биха могли да приветстват сходен процес. Защото в случай че има Велика Албания, тогава те биха могли да упорстват за основаването на Велика Сърбия, като претендират за сръбската част на Босна. Тъкмо за нея воюваше в миналото и Милошевич.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР