Ако се чувствате безпомощни, когато детето ви изпадне в нервна

...
Ако се чувствате безпомощни, когато детето ви изпадне в нервна
Коментари Харесай

Как да се справите с „тръшкането” на детето като истинска звезда

Ако се чувствате безпомощни, когато детето ви изпадне в нервна рецесия или се тръшне, тъй като желае или не желае нещо, не сте сами. Рано или късно всеки родител се изправя пред сходно предизвикателство. В случая най-важното е да успокоите детето си, без да наранявате възприятията му. Специалистите по детско развиване поучават:

1. Позволете на детето да изрази възприятията си.

Емоционалните сривове са естествени и за децата, и за възрастните. Понякога се случват. Ако детето ви е в сигурност, оставете го да изрази възприятията си, не се стремете безусловно да го успокоите. Дайте му време и пространство да се успокои.

2. Не обвинявайте детето.

Емоционалните сривове (особено на обществено място) нормално се придружени от общественото отрицание. Все ще чуете някой коментар, ще усетите недоброжелателни и сериозни погледи на гърба си. Не позволявайте на това в допълнение да ви изнервя или да си го изкарвате на детето. Няма да се чувствате засрамени, в случай че сами не си го позволите. Най-важно е детето ви, а не хората в близост. Дори детето да крещи и да изрече неприятни думи, помнете, че в подобен миг нещата не са персонални, страстта не е ориентирана към вас. Запазете успокоение и оставете детето да се успокои.

3. Помогнете на детето си да избегне гнева.

Ако детето стартира да се ядосва, че не може да си обуе обувката да вземем за пример, не го оставяйте да се бори само̀, а му помогнете да се обуе – по този начин ще го успокоите и ще избегнете нервния срив.

4. Прегърнете го мощно.

Силната прегръдка дава чувство за сигурност и успокоение. Дори да не сте съгласни с държанието на децата си, по този начин ще им покажете, че могат да разчитат на вас и вашата поддръжка.

5. Подберете верните думи.

Специалистите споделят, че колкото по-силно плаче/крещи детето, толкоз по-тихо би трябвало да говорите вие. Но е значимо какво тъкмо казвате. Обяснете, че с крещене и ритване няма да получи каквото желае. Повтаряйте го, до момента в който ви чуе. След като се успокои, можете да поговорите и за казуса.

6. Накарайте детето да се усеща несъмнено и умерено.

В напрегнатия миг пробвайте да насочите вниманието на детето към нещо, което ще го успокои и разсее – обичана играчка, картинка, каквото и да е, което ще притегли вниманието му. Не забравяйте да говорите с звук, който показва изненада: „ Я! Гледай каква симпатична картинка! ” или „ Я! Виж мечето по какъв начин се е озовало тук! ” Ще се уверите, че прави работа.

7. Предложете на детето да си похапне или да поспи.

Помислете си какъв брой е извънредно възприятието на апетит, сигурно води до неспокойствие. Безсънието също. Представете си в този момент, че детето ви е гладно, и изтощено по едно и също време – е, към този момент не е толкоз необичайно, че се „ тръшка ” и не желае да ви чуе, нали? Ако случат е подобен, няма смисъл да се пробвате да го успокоите, а го нахранете или приспете.

8. Владейте се.

Със сигурност от време на време родителите си изпускат нервите и крещят на децата си. Старайте се обаче тези моменти да бъдат сведени до най-малко. Подобно държание или ще изплаши детето, или ще го разгневи още повече. Поемете си надълбоко въздух. Пребройте до 10. Излезте за малко от стаята. След това се заемете със обстановката. Така ще дадете добър образец на детето си – нещата не се вземат решение с нервности.

Цветелина Велчева
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР