Ако се чудите защо кучетата често вперват във вас характерния

...
Ако се чудите защо кучетата често вперват във вас характерния
Коментари Харесай

Kучетата променят погледа си, за да се харесат на хората

Ако се чудите за какво кучетата постоянно вперват във вас присъщия си печален взор, учени от Съединени американски щати оферират пояснение. Оказва се, че четириногите питомци гледат тъжно поради хората, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция, базирайки се на обява в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

В резултат на десетки хиляди години общуване с индивида, опитомените кучета са развили характерен лицев мускул, който им разрешава да повдигат вежди, тъй че да замязват повече на бебета. Оказва се, че неумишлено хората са отдавали желанията си точно на четириноги питомци, способни да " докарват " това очарователно изражение.

" Когато кучетата вършат това придвижване, наподобява, че провокират мощно предпочитание у хората да се грижат за тях ", се споделя в проучването, съавтор на което е доктор Джулиан Камински от Университета в Портсмут, представена от Би Би Си.

Учените считат, че кучетата употребяват този очен мускул за по-добра връзка с хората, подканяйки ги да ги хранят, да се грижат за тях, да ги изведат на игра.Това придвижване на мускула разрешава очите на кучетата да наподобяват по-големи, повече да наподобяват очите на бебета и наподобяват придвижване, което хората правят, когато са тъжни, разяснява доктор Камински.

Авторите на проучването от университета " Дюкен " в Питсбърг са открили, че въпросният мускул на процедура отсъства при предшествениците на кучетата - вълците.Кучетата се разграничават от вълците по редица способи - с по-късите си муцуни, по-дребните си размери и по-голямата си експресивност. За разлика от своите прародители четириногите ни другари разчитат значително на очния контакт с индивида.

Време за оформяне на лицето

Констатациите на английски и американски откриватели по анатомия и сравнителна логика на психиката демонстрират, че смяната на лицето на кучета, живеещи дружно с хора, се е развила в продължение на хиляди години.

Предишни проучвания демонстрират, че кучетата са по-склонни да употребяват изражението " очите на кученцето " ( " puppy eyes " ), когато човек ги гледа - което допуска, че това е съзнателно държание и е предопределено за " човешка консумация ".

Анатомът и съавторът на отчета, професор Ан Бъроуз от университета " Дюкен ", споделя, че в еволюционно отношение измененията в лицевите мускули на кучетата са " удивително бързи " и могат да бъдат " директно свързани с нарасналото обществено взаимоотношение на кучетата с хората ".

Изводите, споделя професор Бриджит Уолър от Университета в Портсмут, демонстрират " какъв брой значими могат да бъдат лицата при привличането на нашето внимание и какъв брой мощно може да бъде изражението на лицето при общественото взаимоотношение ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР