Ако сделката за продажба на Украйна на реакторите за АЕЦ

...
Ако сделката за продажба на Украйна на реакторите за АЕЦ
Коментари Харесай

България не би продала ядрени реактори на Украйна на по-ниска цена от тази, на която ги е закупила

Ако договорката за продажба на Украйна на реакторите за АЕЦ " Белене " бъде осъществена, тя ще се случи на цена, не по-ниска от тази, която страната ни е платила за тях. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " депутатът от ПП-ДБ Антоанета Цонева. Тя дефинира концепцията за продажба на реакторите на Украйна като " решение, което наподобява съвършено за всички ползи, вплетени в него ".

" Решението е в посока на това да не продаваме на цена, по-ниска от тази, на която сме ги придобили. Известно е, че планът " Белене " е корупционен, комисионен, и е един от инструментите за въздействие на Русия в българска енергетика и основаване на взаимозависимост. Няма стратегически вложител за този план, това е потвърдено през годините. Няма и икономическа логичност за това. В същото време реакторите са нужни на украинците, с цел да могат да завършат атомната си централа и ние сме единственият вероятен вид за тях. Така че това решение наподобява съвършено за всички ползи, вплетени в него. България няма интерес от " Белене ", развиваме 7-и и 8-и реактор в Козлодуй, тъй че във връзка с тактиката за базовите ни енергийни мощности, позицията ни е ясна и решението е да получим не по-малко от това, за което са добити тези реактори ", уточни тя.
 
Относно обсъжданата стратегия за даване на остарели муниции от БА на Украйна и замяната им с нови, Цонева разяснява, че 3-годишната стратегия е направена по този начин, че да не слага под риск качествата на Българската войска.

" Това е доста, доста по-чист вид от този, който досега се прилагаше - да търсим заобиколни пътища, да не споделяме какво вършим и от това да печелят медиатори. С едно солидно болшинство в деня на визитата на Зеленски се одобриха решения за военна помощ, което демонстрира, че изпълнителната власт и България се връщат на пътя към евроатлантическата принадлежност. На първо място - поддръжката за присъединението на Украйна към НАТО и решението старите снаряди на Българската войска да бъдат продадени, а за Българската войска да бъдат направени нови доставки. Така ВМЗ-Сопот ще може да преодолява медиаторите по пътя на продажбата на снаряди, тъй като от момента на експлоадирането на войната до момента са изнесени снаряди за над 5 милиарда, а медиаторите взимат най-малко по 20% от горната страна. Това в този момент ще бъде прекъснато.

Посещението на Зеленски идва да покаже, че България доста оказва помощ за защитата на Украйна. Това беше най-силният знак за това, че ние сме страна, която има голямо значение във връзка с изпращането на муниции, свързани със отбраната на независимостта на Украйна и нейната дарба да се брани от експанзията на Русия ", уточни Цонева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР