Ако състоянието не е спешно, болницата таксуваКъде да търси човек

...
Ако състоянието не е спешно, болницата таксуваКъде да търси човек
Коментари Харесай

Болните първо да звънят нощем на джипито и да ходят там, където ги прати

Ако положението не е незабавно, болничното заведение таксува

Къде да търси човек здравна помощ вечерно време, по празници или в почивни дни, когато поликлиниките, ДКЦ-тата и персоналните лекари не работят? И на всички места ли в огромните лечебни заведения са налични всички експерти, тъй че пациентите да не бъдат връщани или изпращани на друго място?

Не единствено посред грипна зараза с сходна обстановка се сблъскват стотици пациенти и родители на заболели деца. Казусът важи най-вече за огромните градове, където има и профилирани, и многопрофилни лечебни заведения, тъй че хората постоянно се объркват къде първо да тичат. Става дума главно за неспешни, само че тревожни положения.

В тези случаи предписание №1 е пациентът или родителят да се обади първо на персоналния доктор. По закон той е

задължен да

обезпечи на всеки

от пациентите си

24-часов достъп

до здравна помощ.

Това става по няколко метода - посредством дежурен кабинет на групова процедура, на която е съучредител взаимно с други лекари или по контракт с друго лечебно заведение, разкрило дежурен кабинет. Това нормално са медицински центрове с денонощен банкет на пациенти или кабинети за неотложна помощ в лечебни заведения.

Може и джипито самостоятелно да обезпечава денонощна

консулта-

ция по

телефон,

в лечебница или в дома на пациента - по преценка на самия доктор. Последният вид обаче е относително рядко употребен от персоналните лекари, защото е физически невероятно да се отзовават непрекъснато. Това може да се случи в по-малките обитаеми места, където фрагменти липсват или самото джипи обслужва малцина пациенти.

Изискването джипито да обезпечава достъп до здравна помощ отвън работното си време е написано в Наредба 40, която дефинира главния пакет действия, обезпечени от бюджета на здравната каса. От години персоналните лекари упорстват за облекчение на това условие, защото, когато подписват контракт с медицински център да вземем за пример, те заплащат избрана сума за активността, която оттова биха направили вместо тях. Освен това случаите, в които човек би потърсил здравна помощ за неспешно положение вечер, са относително по-малко, а лекарите би трябвало да поддържат тези контракти непрестанно.

Много постоянно обаче пациенти търсят здравна помощ непосредствено в незабавното поделение или незабавния кабинет на дадена болница за положения, които не са животозастрашаващи - нараснало кръвно налягане в резултат на пропуснат банкет на лекарства, висока температура измежду нощ и други, дават образци незабавни медици.

Затова и в тези случаи болните биват

таксувани съгласно

ценоразписа

на съответната

болница

за осъществения им обзор - проблем, който постоянно основава напрежение сред лекари и пациенти. Причината е, че по закон незабавната помощ в България е изцяло безвъзмездна, само че за положения, които са животозастрашаващи. А когато в незабавен кабинет бъде прегледан пациент с недоволства, които не заплашват живота му, тогава възнаграждение се изисква - другояче трудът на лекаря и употребяваните консумативи остават за сметка на болничното заведение.

Така законът обрисува пътя на пациента при търсенето на здравна помощ вечерно време. На първо място е персоналният доктор, по тази причина е добре всеки пациент да се осведоми авансово по какъв начин той е уредил оказването на достъп след работното му време - дали да търси него, или непосредствено да се насочва към избран медицински център. Така ще се избегне и звъненето на джипито измежду нощ.

В съответния кабинет по контракт с джипито ще окажат нужната помощ. Ако лекарите там преценяват, че положението на пациента изисква спомагателна диагностика и лекуване, то той ще бъде препратен към най-близката болница, която разполага с нужния експерт.

Ако непосредствено отидете в незабавния кабинет, нормално се чака часове пред него, тъй като в действителност незабавните случаи са с приоритет. А за това време действително може да се получи здравна помощ другаде.

Когато обаче става дума за в действителност незабавен случай, това изискване не важи, припомнят експертите.

Но тогава нормално се вика кола за спешна помощ, чийто екип също може да реши до каква степен е незабавно положението и коя е най-подходящата болница, където да бъде откаран болният, в случай че най-близката не разполага с точния експерт. Така да вземем за пример в незабавното поделение на една от най-големите лечебни заведения в страната - “Александровска ”, се обслужват непрекъснато пациенти със застрашаващи положения в региона на

вътрешните

заболявания, обща

и коремна

хирургия,

урология

“При незабавно положение, за което не разполагаме със експерт обаче, наш медицински екип с наша кола за спешна помощ или с превоз на Спешна помощ откарва пациента до най-близката болница, която може да му окаже нужната помощ ”, обясниха от болничното заведение за “24 часа ”. Тя да вземем за пример не разполага с АГ експерти, кардиохирурзи, неврохирурзи, инфекционисти, ортопеди, травматолози и експерти по уши-нос-гърло.

“Ако пристигна пациент с недоволства, които не се преценят като незабавно положение, заплаща консултацията по одобрените цени на болничното заведение ”, допълват от “Александровска ” и припомнят, че това се отнася и за децата. Там разполагат с педиатрично поделение, само че то е профилирано за заболявания на дихателната система. Ако пристигна дете със незабавно положение като апендисит да вземем за пример, то ще бъде закарано с кола за спешна помощ до “Пирогов ”, където има детски хирурзи.

Най-голямата незабавна болница у нас “Пирогов ” пък разполага непрекъснато с всички типове експерти и в доста от тесните специалности е измежду най-добре квалифицираните. Но

след 20 ч съдови

хирурзи, очни и

УНГ експерти

има единствено на

повикване

при нужда в незабавното поделение. Причината е, че денонощни незабавни очни и ушни кабинети за деца и възрастни се поддържат в университетската болница “Царица Йоанна - ИСУЛ ”.

Денонощно покритие от съдови хирурзи пък има в Националната кардиологична болница.

В МБАЛ-София, към ВМА също работи непрестанно мултипрофилно незабавно поделение с хирургични и лечебни кабинети, противошокова зала и операционен блок, обезпечено с дежурни медицински екипи. Осигурени са и съвещания по неотложност с уролог, гръден хирург, съдов хирург, УНГ, очен хирург и експерт по орална хирургия. С 24-часов режим на работа е и Клиниката по вътрешни заболявания, която е профилирана в диагностиката и лекуването на незабавни животозастрашаващи положения от спектъра на вътрешните и нервните заболявания, обясниха от болничното заведение.

От 27 януари в клиниките по инфекциозни заболявания на ВМА е оголен и

денонощен

противогрипен

кабинет,

в който всеки може да получи квалифицирана помощ. Болницата обаче не обслужва пациенти под 18-годишна възраст.

Друга от огромните многопрофилни лечебни заведения в София е “Света Анна ”, която не разполага само с поделение по психиатрия и съдова хирургия и не прави травматологични и съдови интервенции на деца под 3-годишна възраст.

В разгара на грипа търсенето на лекарска помощ през почивните дни или вечер доста нараства. Извън София - в Плевен да вземем за пример, в случай че хората усетят първите признаци късно вечер, могат да потърсят помощ в неотложния кабинет на ул. “Христо Ясенов ” 12 в града. Условието е персоналният им доктор да има контракт с кабинета. В делник той работи от 8 вечерта до 8 сутринта, а в почивните дни - непрекъснато, сподели доктор Стефка Тошева от РЗИ.

Болните от грип и остри респираторни болести в Пазарджик и района могат да получат лекарска помощ след 18 ч. в центровете за Спешна помощ, каквито има във всички общини от региона. Дежурните кабинети в тях работят непрестанно и разполагат с екипи и коли за спешна помощ. В Пазарджик има и Спешно поделение към регионалната болница. Там пациенти може да се одобряват до 24 ч или да бъдат пренасочени при потребност. Но и множеството персонални лекари се отзовават на повиквания и след 18 часа.

В Кърджали прегледите след 18 ч се правят в групова лекарска процедура, с която контракт са сключили множеството джипита. Има и дежурни кабинети в МБАЛ-Смолян.

Приложение демонстрира къде е най-близкият педиатър
Безплатно мобилно приложение в интернет оказва помощ на родителите в търсенето на най-близката, само че и най-подходящата болница по отношение на недоволствата на детето им, освен това единствено с три кликвания.

HealthyKid Sofia е основано от педиатърката доктор Таня Андреева и икономистката Дария Мукова. Целта е да реши един от главните проблеми за родителите в София - обикалянето по лечебни заведения, защото експертите са разпръснати в 14 разнообразни. Приложението е самобитен педиатричен справочник - дава точни препоръки за най-близка болница, лаборатория или стоматолог при незабавни положения, откакто родителят вкара признаците. Показва и най-бързия път да се стигне до лечебното заведение, също така припомня за наложителните имунизации и профилактични прегледи.

HealthyKid се ражда и в резултат на над 40-годишния проблем - липса на национална детска болница с всички експерти на едно място. По настоящия план обаче има доста запаси, в това число от архитекти, тъй като ще се довършва градеж, оценките за чиято сигурност са отпреди 12 година, разяснява доктор Андреева. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР