Ако САЩ признае формално Ерусалим за столица на Израел ще

...
Ако САЩ признае формално Ерусалим за столица на Израел ще
Коментари Харесай

Турция: Ако САЩ признаят Ерусалим за столица на Израел, ще има нов конфликт

Ако Съединени американски щати признае официално Ерусалим за столица на Израел ще провокира злополука, която може да докара до нов спор в Близкия Изток. Това съобщи вицепремиера на Турция Бекир Боздаг в понеделник, предава Ройтерс, представена от Фокус.

В брифинг пред репортерите след среща на турския кабинет, Боздаг, съвместяващ и длъжността на представител на държавното управление, съобщи, че статутът на Ерусалим е избран посредством интернационалните съглашения и запазването му е значимо за мира в района. „ Статутът на Ерусалим и Храмовия рид е избран от интернационалните съглашения. Важно е той да се резервира, с цел да бъде предпазен мира в района “, съобщи той. „ Ако бъде подхваната още една стъпка и статутът се промени, това ще съставлява огромна злополука “.

Израел завзе Източен Ерусалим по време на „ Шестдневната война “ сред Израел и арабската коалиция, формирана от Египет, Йордания и Сирия през 1967 година. След това градът бе анексиран и разгласен за столица на еврейската страна – ход, който не получи интернационална глоба. Палестинците желаят Свещеният град да е столица на тяхна бъдеща страна. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание, че ще реалокира американското посолство за Израел от Тел Авив в Ерусалим по време на предизборната акция в Съединени американски щати през 2016 година, а в последните седмици все по-усилено се приказва, че той е на път да го извърши.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР