Ако съдебната реформа се свежда до смяната на главния прокурор,

...
Ако съдебната реформа се свежда до смяната на главния прокурор,
Коментари Харесай

Демерджиев се пита: Дали замяната на главния прокурор няма да е подмяна?

Ако правосъдната промяна се свежда до промяната на основния прокурор, това ще бъде доста тъжно ". Така разяснява настояванията за премахване на Иван Гешев служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

 

" Кой ще размени основния прокурор – дали няма да е замяна на играчи от еднакъв тим ", пита Демерджиев.

 

По-рано през днешния ден стана ясно, че шестима членове на Прокурорската гилдия желаеха от Висшия правосъден съвет (ВСС) да освободи предварително Иван Гешев. Според тях основният прокурор е нарушил служебните си отговорности с директната си интервенция в следствието на случая с автомобила му от 1 май.

 

Искането идва единствено ден откакто претендентът за министър председател на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Мария Габриел, разгласи, че, в случай че бъде определена, първото, което ще направи министърът на правораздаването в нейното държавно управление, ще е да внесе в правосъдния кадрови орган такова искане.

 

Искането е подписано от четирима члена на Прокурорската гилдия, определени от Народното събрание - Гергана Мутафова и Калина Чапкънова, номинации на ГЕРБ, Светлана Бошнакова - на Българска социалистическа партия и Йордан Стоев - на Обединени патриоти.

 

Другите двама - Огнян Дамянов и Георги Кузманов, са определени в директен избор от прокурорите.

 

Искането е стимулирано с тежко нарушаване на служебните отговорности. В него се разказват събитията към избухналия до автомобила на основния прокурор гърмеж на 1 май и наличието на мястото израелски специалист, доведен от зам.-директора на Националното разследване Ясен Тодоров по напътствие на Иван Гешев. Цитират се изявление на Тодоров по " Хоризонт ", изказванията в Народно събрание на вътрешния министър Демерджиев и последвалите разяснения от заместника на Гешев - Борислав Сарафов.

Тази интервенция на Иван Гешев в първите часове на следствието е основанието, шестимата от Прокурорската гилдия да настояват, че той е направил тежко нарушаване на служебните си отговорности. Защото - по закон няма право да дава устни инструкции на проверяващите, а в съответния случай - с изключение на основен прокурор, е и потърпевш и е трябвало да бъде разпитан като очевидец.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР