Ако съдът започне да угажда на улицата, българските граждани няма

...
Ако съдът започне да угажда на улицата, българските граждани няма
Коментари Харесай

Емил Дечев: Когато съдът започне да угажда на улицата, правосъдието напуска залата

Ако съдът стартира да угажда на улицата, българските жители няма да могат да разчитат на правораздаване, предизвести пред БНР Емил Дечев от Управителния съвет на Съюза на съдиите по отношение на предварителното условно освобождение на Джок Полфийман и последвалите митинги против това решение.

Призивите – улицата да се разправи със съдиите, взели това правосъдно решение, въздействат на климата в съда и на работата на съдиите. Едно от огромните постижения на цивилизацията е съдът да взема решение всеки правосъден проблем съгласно закона и съгласно своето вътрешно разбиране, спазвайки закона. Когато съдът се откаже от това и стартира да слуша улицата, правораздаването напуща правосъдната зала. Днес улицата може да мисли едно, след един ден, една седмица или една година тя може да мисли тъкмо противоположното, разяснява Дечев.

Ако съдийският състав по делото "Полфрийман " се беше съобразил с настроенията на хората и не бяха освободили условно английския жител, това щеше да е типичен образец на съдийски популизъм, счита той. По думите му обаче това изрично не може да се назова правораздаване.

Вероятно това правосъдно определение на тричленния състав на САС се употребява и за един тип кавга против Съюза на съдиите. Има хора, които желаят този съюз да не съществува, тъй като той по някакъв метод пречи, обърква сметките на хората, които желаят да диктуват какво да се случи в правосъдната система, изрече мнение Емил Дечев.

Вчера Съюзът на съдиите прикани за оставка членовете на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Каква ще е реакцията им съгласно Дечев: "Най-вероятно ще има едно неглижиране, премълчаване на случилото се или пък ще се излезе с декларация или изявление на обособени членове, че не сме прави в това, че сме поискали оставката на Съдийската гилдия ".

Довечера в 18 часа на площад "България " в София ще се организира протест против освобождението на Джок Полфрийман. Недоволството е проведено от близки и другари на убития Андрей Монов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР