Ако съдът реши да има редукция на присъдата, максималното наказание

...
Ако съдът реши да има редукция на присъдата, максималното наказание
Коментари Харесай

Пада задължитителното намаляване на присъдата за непълнолетни убийци

Ако съдът реши да има редукция на присъдата, оптималното наказване става 20 година, вместо досегашните 12

Няма да има наложително понижаване на присъдите на малолетни, които са направили тежко закононарушение против личността - ликвидиране, обезчестяване или блудничество. Решението дали да има редукция на наказването или не ще е на съда. Ако въпреки всичко се стигне до понижаване, то горната граница към този момент няма да е 12 година, а става 20 година в пандиза.

Такава смяна в Наказателния кодекс внесоха от ГЕРБ през днешния ден. Изпълняваме уговорката си, план пред премиера и бащата на убитата в Галиче Андреа, сподели депутатът Маноил Манев. Така слагаме завършек на обезпеченото понижаване на присъди за малолетни, навършили 16 година, които са направили тежки или умишлени закононарушения срещу личността, изясни той.

ГЕРБ оферират завишаване на редукцията и в случай че малолетен е направил закононарушение, за което на възрастен биха дали над 10 година В такива случаи младежите вместо от 2 до 8 година, ще лежат от 5 до 10 година
Получили сме не едно мнение от адвокати, че за редукциите може по-висока горна граница, разяснява Манев. Проведени са съвещания с адвокати, институции, самостоятелни юристи.

Депутатът изясни, че даже малолетен в този момент да получи 12 година, каквато е оптималната присъда, може да излезе на 4-ата година. Затова се дава опция на съда да преглежда всеки случай поотделно и да реши дали да приложи или не редукцията. Целта в последна сметка е причинителят на закононарушението да бъде превъзпитан и социализиран, добави той.

Освен конвенцията за децата, има инструкция на Европейски Съюз, че не се взема отношение по националното законодателство при установяване на възрастта, за която да има по-тежки санкции, разяснява още Манев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР