Ако Русия сложи ръка на урана, тогава ЕС ще има

...
Ако Русия сложи ръка на урана, тогава ЕС ще има
Коментари Харесай

Защо кризата в Нигер е важна за Европа и България

Ако Русия постави ръка на урана, тогава Европейски Съюз ще има съществени проблеми

Вероятно сте прочели, че нещо се случва в Нигер. Вероятно смятате, че това е нещо непознато и далечно. Всъщност, изобщо не е по този начин – Нигер, както и Африка, към момента са съществена част от механизма на Запада, чрез модерния колониализъм. Същият този Запад, от който България към този момент е част.

Нещата могат да бъдат опростени доста малко – Нигер е една от най-бедните страни на света. Животът там се финансира съвсем напълно от дарения на Съединени американски щати, Европейския съюз и заеми от МВФ и Световната банка. В подмяна, те диктуват огромна част от политиката на Нигер и страната, която има едни от най-големите находища на уран в света и най-качествените мини, е най-големият снабдител на уран за Европейски Съюз. Между другото и гипс, злато и други скъпи руди, само че това Европейски Съюз взима просто, тъй като може. Важното е уранът, който с изключение на стратегически запас, сега е изключително значим, тъй-като преди войната в Украйна, главен снабдител на горивото бяха Русия и Казахстан. Ако Нигер падне, Европейски Съюз губи 3-те си съществени източника на уран. Същевременно, във Финландия построиха нуклеарна централа, а в Швеция оповестиха нова, а Франция и други близки страни разчитат на нуклеарната енергетика за своето бъдеще. Нигер също по този начин има най-качественият уран, съгласно някои източници.

Ако Русия постави ръка на урана, тогава Европа има съществени проблеми. За това Франция насърчава военна интервенция в Нигер, а Съединени американски щати прати Виктория Нюланд да договаря и след това също заприказва за военна интервенция. 

Сега по-сложното – по какъв начин се стига до тук? 

За задачата е нужно да знаете две неща – моделът на колониализма, който в никакъв случай не си е отивал и това по какъв начин африканските страни са изключително уязвими към него.

Колониализмът се смята за нещо в предишното. Европейски страни са колонизирали Африка, като са изнасяли всеобщо запаси от континента, които запаси водят до настоящето високо равнище на качество на живот, при което голяма част от обезпечаването на сурови запаси идва на оскъдна цена, а локалните могат да работят най-вече в бранша на услугите и по този начин да основават обилие от услуги и улеснения. Когато множеството страни в Африка печелят своята самостоятелност, обаче, това битие е застрашено – до момента в който не се развива схемата със заеми и външна помощ, в подмяна на търговски контракти. 

Много е просто – Западът дава пари и храна на африканските страни, а те, в подмяна, не престават да копаят същите сурови запаси и да ги изпращат на безценица. Вече всичко е публично, подписани са търговски контракти и даже се случват избори, при които “демократично ” определени президенти и министър председатели подписват доброволна колонизация. Това, прочее, е част от повода за стратегическата значимост на украинската пшеница, която се употребява значително да изхранва тези страни.

Нигер по благосъстояние е на 180-то място от 195 страни в света. Парадоксално, тази страна, в която има сериозен проблем с обезпечаването на храна, тъй-като 80% от територията й е в пустинята Сахара, има едно от най-високите равнища на раждаемост в света – 7,1 деца на всяка жена. Поради положението й да изнася най-вече запаси към Запада, тези сега към 12 милиона деца под 15 годишна възраст, ще работят на процедура в рабски условия в мини за уран, гипс и други. Но алтернативата също не е приятна – в случай че Нигер откаже да изнася тези запаси, храната от Запада ще секне и популацията от 25 милиона с 49% деца няма да има какво да яде. 

Но младите нации от време на време избират бъдещето даже с цената на моментното страдалчество. Това е и тяхното състояние – Нигер сигурно знае, че Вагнер и Русия няма късмет да окажат нищо повече от алегорична поддръжка пред Съединени американски щати и мощта на колониалната империя на Европейския съюз. Държавите от африканския съюз ECOWAS към този момент заплашват с военна намеса – а те имат шокиращите 362 милиона души население, по отношение на 25-те милиона на Нигер. Армията на Нигерия, най-голямата страна в съюза, е 230,000 души с още 57,000 запаси – а като млада нация, от популацията й от 211 милиона души, 83 милиона са годни за военна работа. За съпоставяне, Нигер има 12,000 души в армията си. Не единствено това, а военните от Нигер до преди преврата са водили постоянни учения със Съединени американски щати и са изцяло наясно за технологията и разузнаването, с което разполагат.

Това е сериозен проблем на модерния колониализъм, който занапред ще се вижда – до момента в който Съединени американски щати и страни като Франция мислят за запаси, които да обезпечат комфортен живот на своето население със междинна възраст 44 години и считат, че африканците също желаят просто мир и успокоение през днешния ден, междинната възраст в Нигер е 14,4 години. Те не мислят за идващите 10-20 години, а за идващите 60. И в този подтекст нещата към този момент наподобяват друго. 

А какво ще стане когато се намеси Китай, който към този момент сподели с Иран, че може да предложи доста по-практични условия от Запада, при които страните не са глобени и мачкани, а имат най-малко някаква вяра да се развиват в бъдеще? Защото в случай че поддръжката от Русия в Нигер евентуално ще е алегорична, Китай работи в Африка от десетилетия и може да даде доста сериозна поддръжка, в случай че някоя друга страна реши да отхвърли Запада.

Разбира се, до момента в който водещи от Запада са Виктория Нюланд, известна с дейностите си по време на Майдана в Украйна и Еманюел Макрон, който даже няма деца и не може да си показа какво е да мислиш за бъдещето им, едва ли ще забележим смяна. Но президентските избори в Съединени американски щати са идната година и Доналд Тръмп е един от претендентите – а по време на неговото президентство, Нюланд напусна администрацията, паралелно с голяма численост чиновници с нейната идеология. Така че, това не е просто “вредна американска политика ”. Това е нездравословна политика на една част от статуквото в Съединени американски щати.

Източник: Труд
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР