Ако Русия нахлуе в Украйна, в Европейския съюз може да

...
Ако Русия нахлуе в Украйна, в Европейския съюз може да
Коментари Харесай

Над 1 млн. може да потърсят убежище в ЕС при нахлуване на Русия в Украйна

Ако Русия нахлуе в Украйна, в Европейския съюз може да потърсят леговище над 1 милион души. Според вицепрезидента на Европейската комисия Маргаритис Схинас бежанците може да бъдат употребявани като средство за напън против общността, сходно на мигрантите, навлизащи от Беларус.

Предполага се, че при съветско навлизане в Украйна бежанците може да се насочат най-вече към прилежаща Полша - общата граница сред двете страни е с дължина 535 километра, съобщи Българска национална телевизия.

Полското държавно управление към този момент съобщи, че се приготвя за вероятността през границата да преминат до милион украински бежанци. Междувременно Варшава разгласи, че ще строи стена по границата си с Русия. В Полша все още живеят към милион и половина украинци, само че публично са регистрирани 300 000.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас в Украйна живеят към 20 000 жители на страни от Европейския съюз, само че има и огромна група хора, които имат родственици в някои от 27-те страни членки.

Споменът за потреблението на бежанци като средство за напън по границата сред Беларус и Полша от есента на предходната година поражда опасения, че украинските жители от застрашените от спора територии могат да попаднат в сходна обстановка.

В самата Украйна след анексирането на Крим от Русия през 2014 година бяха регистрирани към милион и половина вътрешни бежанци. 135 000 от тях намират леговище в Харков, търсейки избавление от спора в сепаратистките области на югоизток. Девет години по-късно стотици хора още живеят във краткотрайните жилища, построени с помощ от немското държавно управление.

" Хората идваха в нашия лагер без нищо, плачещи фамилии и деца от териториите под обстрел. Аз отговарях на горещата линия за бежанци от региона на Луганск ", споделя Евгения Левенщайн, координатор в организация " Украински граници ".

Малко от бежанците, напуснали Югоизточна Украйна, са се завърнали по родните си места.

" Те избраха Харков за своя нов живот. Това е тяхното леговище. Те са родени в Донецк, в Луганск; те са обичали градовете си, само че избраха Харков за собствен нов дом и нямат желание да го напущат. Искат да останат и да го пазят. Но по какъв начин? Нямам визия ", споделя Левенщайн.

Според Норвежкия комитет за бежанците над два милиона украинци, които живеят край 427-километровата гранична линия, са застрашени от наложително овакантяване на домовете си, в случай че спорът в региона се разрасне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР