Ако РС Македония не приеме протегнатата ръка от България, тя

...
Ако РС Македония не приеме протегнатата ръка от България, тя
Коментари Харесай

Петър Колев: РСМ ще изпадне в изолация, ако отхвърли предложението

Ако районен съд Македония не одобри протегнатата ръка от България, тя ще изпадне в цялостна политическа и дипломатическа изолираност. Това съобщи в изявление за БГНЕС Петър Колев, ръководител на партия „ Граждански либерален съюз “.

Той съобщи, че македонските българи чакат, че РСМ ще одобри подадената ръка от България за своята европейска интеграция и този път ще извърши всички поети задължения. „ Македонските българи сме готови да работим за осъществяването на тези европейски задължения, тъй като те към този момент не са единствено задължения към България, това са задължения към Европейския съюз “, безапелационен е Колев.

Председателят на партия „ Граждански либерален съюз “ прикани македонското държавно управление да осъзнае каква историческа роля има сега, да осъзнае историческия миг и да направи решителна крачка напред към европейската интеграция на РСМ.

„ Очаквам, че македонското държавно управление и македонското общество осъзнава, че, в случай че отхвърли това европейско предложение, РСМ ще изпадне в цялостна политическа и дипломатическа изолираност, както се случи през 2008 година, когато казахме „ не “ на предлагането за участие в НАТО и формулата за смяна на името на РСМ тогава “, акцентира той. Колев напомни, че страната е изгубила 10 години, с цел да стане член на НАТО.

„ Въобще не ме интересуват рисковете, които ще поеме политическият хайлайф, тъй като този политически хайлайф в Скопие е временен и сподели, че няма потенциал да форсира европейското развиване и европейския развой на интеграция за Македония “, съобщи представителят на българската общественост в РСМ.

Колев е обезпокоен, че македонските жители, без значение на тяхната етническа принадлежност, ще търпят съществени последици от това, че политическият хайлайф на Македония не е на висотата на задачата.

По думите му македонските българи и техните организации няма по какъв начин да не се опълчват на това безконтролно държание. „ Затова чакаме едно рационално, почтено и европейско решение. И чакаме, че нашият политически хайлайф ще одобри тази ръка, подадена от Европейския съюз и от Република България, и ще стартира с осъществяване на уговорките си “, съобщи той.

Според политика в това предложение на Европейския съюз и на Европейския съвет РСМ има няколко съществени и съответни уговорката, които би трябвало да стартира да осъществя, започвайки с правата на българската общественост. „ Също по този начин да стартира с решение на въпросите, които са свързани от общата ни история, които към този момент стават част и от Преговорната рамка “, както и „ да стартира действителна борба против езика на омразата в Македония “ с ясни ограничения. Според Колев, в случай че този път РСМ „ не се оправи с тези задължения, не ги имплементира, към този момент никой различен няма да ни е отговорен “. „ Вината ще бъде единствено наша и по тази причина би трябвало ние да си запретнем ръкавите и да си свършим работата, в случай че в действителност желаеме Македония да стане страна-членка на Европейски Съюз “, безапелационен е той.

По отношение на българските политици Колев съобщи, че българските македонци са очаквали повече и по-голяма ангажираност и интензивност. „ Но казусът в Македония и връзките на Македония и България не е във формулирането, а е в имплементацията. Проблемът с контракта и декларацията, които в никакъв случай не проработиха, са доказателство за това. Този път чакаме, че ще има реализация, че нещата ще се случат “, сподели в умозаключение Петър Колев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР