Ако редовното правителството на Бойко Борисов падне и президентът назначи

...
Ако редовното правителството на Бойко Борисов падне и президентът назначи
Коментари Харесай

ГЕРБ с опорна точка парите от Европа за оставането си във властта

Ако постоянното държавното управление на Бойко Борисов падне и президентът назначи длъжностен кабинет, това може да заплаши приемането на огромния пакет за възобновяване на стопанските системи на Европейски Съюз в размер на 29 милиарда евро.
Тази опорна точка бе обявена от Андрей Ковачев, представител на ГЕРБ в Европейския парламент, в телевизионно изявление.
" От общата сума от 29 милиарда евро, утвърдена от Еврокомисията за нашата страна, 24.7 милиарда са безплатна помощ, а 4 милиарда евро са дълготрайни заеми. Ако в България се сформира длъжностен кабинет, страната ни ще осуети и ще отсрочи решението на целия Европейски Съюз ", изясни Ковачев пред Bulgaria ON AIR.
" Тревогите " на евродепутата от ръководещата партия в действителност са мощно пресилени. Окончателното приемане на въпросния грамаден антикризисен пакет ще е мъчно и може да се забави, само че поради различия сред Еврокомисията и Европарламента, а не поради политическата рецесия в България.
Самият Ковачев призна, че евродепутатите не утвърждават орязването на парите за защита, за външни граници, по програмата " Еразъм " и други разноски в новия 7-годишен бюджет на Европейски Съюз, които Европейският съвет и Европейска комисия лансираха след сложни диспути.
България би трябвало да показа обстоен проект за потреблението на безмъзмездните средства за възобновяване до март-април следващата година, изясни още евродепутатът.
И добави, че митингите и блокадите били доста нездравословни, тъй като пречели на държавното управление да поoготви машинното гласоподаване и да провежда добре постоянните избори за национални предстаlители идната пролет. трябвало да се проведат напролет следващата година.
Пред същата телевизия пък рецензия към държавното управление изрази евродепутатът от групата на социалистите Петър Витанов.
Българските пенсионери заслужават доста повече от еднократни подаяния, съобщи той.
„ Новите ограничения са опаковани като средства за битка с корона-вируса., “, съобщи евродепутатът в предаването „ Брюксел 1 “. Според него ограниченията се вършат „ на парче “ и остава неразбираемо какви резултати би трябвало да се чакат.
Дотук 500 млн. бяха планувани за дребни и междинни предприятия през Българската банка за развиване, от тях все още са усвоени едвам 9 млн. лв. . Има 30 000 заявки от компании (за суми до 10 000 лева.), обработени са едвам 3000, утвърдените са единствено 1000. С този административен потенциал и 5 години няма да ни стигнат, с цел да се дадат средствата, които са нужни в този момент и незабавно. По мярката „ 60/40 “ беше провиснал 1 милиарда, сега сме на 180 млн. и за част от секторите тази мярка е безусловно неприложима “, сподели Витанов.
Той дефинира като „ благодеяние “ сумата от 150 лева, която се планува българските пенсионери да получат в идващите три месеца. „ Пенсионерите са може би най-ощетената каста на българското общество през последните години, само че във връзка с корона-вируса, техните пенсии не понижиха. По-уязвени в тази ситуация са хората от частния бранш, които изгубиха 40-50% от своите приходи. За мен това е опит да се печели време и гласоподаватели. Българските пенсионери заслужават доста повече. Отдавна трябваше да има преизчисление на пенсиите, с цел да станат съответни на средата, в която живеем “, безапелационен е евродепутатът.
Според него намаляването на налога за виното и бирата е следващата нерелевантна мярка, която ще докара до подозрителен резултат . „ Може би това би помогнало на туроператорите в някаква степен, само че моето схващане е, че когато понижаваме налозите, би трябвало да понижим общата цена, с цел да повишим потреблението. Сега може би един отрасъл ще бъде подкрепят, само че общата цена няма да се понижи “, сподели той и напомни, че доста от европейските страни използваха голям запас, до 30% от брутния си вътрешен артикул, с цел да поддържат своите стопански системи още при започване на рецесията, до момента в който България отпусна по-малко от 2%.
Според Витанов ръководещите нямат ясни планове какви ще бъдат резултатите от подхванатите ограничения, което още веднъж сочи към неефективно разходване на средствата . „ Вмъкват се неща в преходни и заключителни разпореждания, апропо, без актуализация на бюджета, без да се съблюдава регулярната парламентарна процедура, което не дава опция на опозицията да направи своите оферти “, сподели още той и добави, че д, уточни още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР