Ако разпределението на европейските средства в даден регион е показателно

...
Ако разпределението на европейските средства в даден регион е показателно
Коментари Харесай

Европейският отпечатък във Велико Търново

Ако разпределението на европейските средства в даден район е показателно за бъдещото му развиване, общините във Велико Търново ще бъдат измежду най-хубавите и енергийно ефикасни в страната. Сред плановете по оперативни стратегии през програмен интервал 2014 - 2020 на обща стойност 180 млн. лева по 70 млн. лева са разпределени по Оперативна програма " Региони в напредък " и Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ".

Същевременно действително изплатените европейски средства на човек, живеещ в област Велико Търново, са доста под междинните стойности в страната - 350 лева по отношение на 679 лева за България. За съпоставяне - това е надалеч по-добре от прилежащо Търговище, само че пък в Габрово сумата е над два пъти по-висока.

Ремонти, градинки и паркинги

В област Велико Търново локалната власт очевидно е фокусирана върху възстановяване на образа на общинските центрове и ремонт на учебни заведения и детски градини. Доказателството - най-голямата стратегия в района към средата на годината е планът за достоверна градска среда на община Велико Търново за 11 млн. лева Той включва ремонт на улици и пешеходни зони в жилищни квартали, в това число ново улично осветяване, както и ремонт на 38 улици в остарялата градска част, който включва и указателни табели и карти за туристите в региона.

Община Горна Оряховица също залага на възстановяване на градската среда с план за ремонт на локалния площад " Георги Измирлиев " и парк " Детски ъгъл " на обща стойност 6 млн. лева

 Европейският отпечатък във Велико Търново
© Капитал

Местната власт на Свищов пък разполага с 5 млн. лева за жк " Младост " и парк " Радост ", като парите са планувани за ремонт на улици, ВиК мрежата, нови детски площадки, паркинги и зелени площи.

От август пък стартира план за интегриран градски превоз във Велико Търново на обща стойност 11.1 млн. лева В обсега на огромния план попадат проекти за ремонт на булеварди и кръстовища, построяването на пешеходен надлез и буферни паркинги за рейсове и леки коли, доставка и монтаж на електронни осведомителни табла за спирки на градския превоз и за паркинги.

 Европейският отпечатък във Велико Търново
© Капитал

Други огромни планове на община Велико Търново са свързани с ремонт на учебни заведения и детски градини, построяването на нов, по-голям комплекс за обществени грижи за възрастни хора и хора с увреждания и ремонт на съществуващия подобен, нов спешен център за хора, потърпевши от принуждение или други форми на употреба, както и подобряването на инфраструктурата в Западна промишлена зона.

На опашка за машини

Безспорно най-големият мотив за търсене на безплатна финансова помощ от европейските фондове в частния бранш е подобряването на енергийната успеваемост посредством закупуването на нови машини и съоръжение или възобновяване на остарели такива.

Най-големият бенефициент във връзка с безплатна помощ по европейските стратегии е свищовският производител на ароматизатори " Виктори-2000 ". Компанията е утвърдена за няколко плана, два от които са за финансиране от по 1 млн. лева по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ".

 Европейският отпечатък във Велико Търново
© Капитал

Първият е за автоматизация на индустриалния развой на обща стойност 1.66 млн. лева и безплатна финансова помощ 996 хиляди лева С парите компанията е закупила машини и съоръжение като линии за произвеждане на ароматизатори, за сглобяването им и машина за блистерни опаковки. Целта на компанията е по този метод да усили потенциала си и повишение на приходите от експорт, съдейки по плана в осведомителната система за наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН).

След приключването на този план в края на 2017 година компанията е утвърдена за втори - за възстановяване на енергийната успеваемост. Той е на обща стойност 1.7 млн. лева, от които малко над милион са безплатна помощ. Средствата са планувани за нови машини, енергиен одит и консултантски услуги за въвеждане на документ ISO 500001, който дефинира интернационалната рамка за доставката, потреблението и потреблението на сила.

 Европейският отпечатък във Велико Търново
© Капитал

Другите два плана на компанията са свързани с в допълнение узаконяване и още веднъж с енергийна успеваемост. Въпреки многото извоювано еврофинансиране бизнесът на " Виктори-2000 " не пораства бурно: през 2018 година са регистрирани доходи от продажби 2.7 млн. лева, или 200 хиляди лева над миналата година. В интервалите по-назад оборотът от съществена активност е към 2 млн. лева

Готовите: учебни заведения и ново съоръжение

За разлика от други райони в област Велико Търново доста от огромните публични планове с европейско финансиране са към момента в осъществяване. Сред най-големите приключени планове води община Горна Оряховица с 3 млн. лева за ремонт на учебни заведения. В топ три е и локалната власт на Свищов, която също е обновила средата в локалните учебни заведения и детски градини с 2.4 млн. лева безплатни средства.

По отношение на приключени планове очевидно господства частният бранш. Така да вземем за пример водач е производителят на храни " Захарни фабрики ", където с 1.2 млн. лева европейски средства и още толкоз лично финансиране компанията е вложила в нови машини и съоръжение за внедряване на лечебни бонбони с етерични масла и антимикробен резултат.

 Европейският отпечатък във Велико Търново
© Капитал

Следва производителят на пластмасови артикули " Ким слой " с 1.5 млн. лева безплатна финансова помощ, като парите са употребявани за машини и консултантски услуги за въвеждане и узаконяване на система за енергиен мениджмънт според ISO 50001. Очакваният резултат - компанията да усили индустриалния потенциал и да намали разноските за единица продукция. Почти подобен е планът и на друга компания на притежателите на " Ким слой " - великотърновския производител на железни елементи " Дав 11 ", който купува с 1.5 млн. лева стругове и консултантски услуги за ISO 50001.

Специалното издание " Капитал Градове: Велико Търново " може да намерите в библиотеката на " Капитал " - тук. Изданието е по план на " Икономедиа " за информиране по отношение на политиката за доближаване на Европейския съюз (кохезионна политика), съфинансиран от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР