Ако разлистим най-новата книга на германския разследващ журналист Юрген Рот,

...
Ако разлистим най-новата книга на германския разследващ журналист Юрген Рот,
Коментари Харесай

Иначе България е една хубава страна...

Ако разлистим най-новата книга на немския проверяващ публицист Юрген Рот, отдадена на корупцията в спорта, в частта й за България ще открием стряскащи информации за тъмни покупко-продажби и сделки, споразумяване на мачове и подкупи, за пране на пари, за мафиоти и рекет, за поръчкови убийства и корупция, за безскрупулни спортни функционери и хора, облечени във власт. Така ли наподобява България, погледната извън?

Юрген Рот: " Тя освен наподобява по този начин извън, тя си е такава в реалност. В България работят родени от системата структури, които и до ден сегашен, включително при държавното управление на Бойко Борисов, не са изменени значително. За това свидетелстват освен непознати, само че и вътрешни български демократични източници.

И това е по този начин освен в България, само че и в доста други страни от Източна Европа, където съществуват същите или сходни структури. В моята книга аз давам образци от света на спорта, и по-специално - от футбола. Позовавам се на депеши на американския дипломат в София, пращани постоянно до Вашингтон, в които се приказва за това, че въпросните престъпни структури са завладели освен спорта, само че и са се трансформирали в част от системата ", споделя немският проверяващ публицист.

Българите бягат. Защо ли?Снимка: fotolia/br1.45

Заглушеният глас на българския народ

В Германия също има проведена престъпност и корупционни структури, само че разликата е в това, че там има и ефективно гражданско общество, което се бори против тези феномени. От друга страна съществуват свободни медии и функционираща правова страна, които в България са едвам в зародиш, твърди Юрген Рот. Какви биха могли да са аргументите за несъстоялото се гражданско общество в България толкоз години след началото на измененията, съгласно Юрген Рот:

" Причините сигурно се коренят в това, че самият преход, и по-специално приватизацията, бяха извършени по този начин, че остарялата номенклатура, в тясно взаимоотношение с проведените незаконни структури, да резервира колкото е допустимо по-дълго властта в България. Оттук произтече и неналичието на всевъзможен интерес от основаването и налагането на същинско гражданско общество в България.

Гражданското общество значи демократично присъединяване в процеса на взимане на всички значими решения. Именно това не се случи в България, не се случва и до ден сегашен. Вземете например медиите, които са управляват от обособени лица със мощно политическо въздействие. Свободни медии се срещат рядко, най-вече в София. В останалите елементи на страната такива няма, тъй като зависимостта е по-голяма, страхът е по-голям, публицисти биват уволнявани поради сериозни информации и така нататък "

Това е едната значима причина за това, за какво в България не беше построено гражданско общество. Другата, съгласно Юрген Рот, е, че ръководещите кръгове нямаха никакъв интерес от появяването на будно гражданско схващане, което би заплашило тяхната власт. В този смисъл неслучайно се твърди, че до момента в който другите страни си имат проведена престъпност, то в България проведената престъпност си има страна. Съгласен ли е с тази констатация Юрген Рот?

" Не бих се изразил по този начин фрапантно. Със сигурност това важи за една Украйна или за Русия, само че в България има известни опити за промени от страна на някои депутати, някои министри, например на правосъдната министърка, която се пробва да направи нещо, но която в този момент ще бъде отстранена от държавното управление. В същото време има и мощни престъпни структури, разполагащи с голям стопански капацитет, и повторно - с въздействие в настоящето държавно управление. С други думи - те биват закриляни.

Юрген РотСнимка: DW

Това изяснява за какво битката против проведената престъпност в България се свежда до това да бъдат притискани конкурентните незаконни структури, и оставяни да вършат каквото си желаят тези от тях, които са свързани с властта. Това са групировки, занимаващи се главно с икономическа активност, това са избрани олигарси, които до през днешния ден не престават да играят основна роля. "

" Потенциалът на България умира! "

А какво мисли Юрген Рот за една страна, в която е допустимо посоченият за главата на " Октопода " да се кандидатира публично за най-високия държавен пост - президентския? Отговорът на Рот: " Познавам този човек персонално, посещавал съм го вкъщи му. Трудно е да се изясни - това е такава нелепост. Първо той не има нужния разсъдък за това, само че зад него стоят мощни хора. Има и второ, и трето. Но когато е допустимо подобен човек да се кандидатира публично за президент на страната, тогава приказваме за разпад на цялата демократична просвета ", споделя Рот.

А в положение ли е той да каже и нещо позитивно за България? Юрген Рот: " Да - България е една хубава страна, с доста образовани и интелигентни хора, които обаче бягат в чужбина, тъй като вкъщи нямат никакъв късмет. Бягат, тъй като в България са потиснати и разочаровани от развиването. Като цяло България има огромен капацитет, доста по-голям от всички останали източноевропейски страни. Но за голямо страдание този капацитет последователно умира. "

Реклама

Повече по тематиката

Бойко Борисов прикрива едни групировки и нападна други, споделя немският проверяващ публицист Юрген Рот в изявление за Дойче Веле, като посочва и съответни имена. С Юрген Рот беседва Емануил А. Видински. (20.05.2010)20.05.201020 май 2010

Бях на посетители в дома на Алексей Петров. Той е доста въздържан, напряко мек. Но още първият отговор на въпроса ми дали в действителност той е главата на организацията " Октопод ", показва неговата дарба да лавира. (31.08.2011)31.08.201131 август 2011

Бях за следващ път в София. Наред с другото се срещнах с двама души, които мъчно биха могли да бъдат по-различни: вътрешния министър и индивида, за който споделят, че е глава на най-мощната мафиотска формация в България. (30.08.2011)30.08.201130 август 2011Покажи още тематики

Подобно наличие

Водеща тематика на Дъждовни води

Политикапреди 9 минутипреди 9 минути

31.08.201131 август 2011

7.09.20117 септември 2011Страница 1 от общо 2Още тематики от Дъждовни води

Престъпностпреди 26 минутипреди 26 минути

Политикапреди 57 минутипреди 57 минути

Политикапреди 2 часапреди 2 часа

Обществопреди 22 часапреди 22 часа

Политикапреди 23 часапреди 23 часа

Политика15.08.202315 август 2023Реклама
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР