Ако разгледаме банковия сектор в сравнение с италианския и гръцкия,

...
Ако разгледаме банковия сектор в сравнение с италианския и гръцкия,
Коментари Харесай

Покажете реформи и ще ви кажем „Добре дошли“

Ако разгледаме банковия бранш спрямо италианския и гръцкия, то седим много по-добре съобщи финансовият анализатор Владимир Сиркаров
„ Покажете промените и тогава ще ви кажем добре пристигнали, споделиха от Европа. Все още не сме влезнали даже в чакалнята на Еврозоната. Сега сме в предверията на чакалнята”.

Така икономистът Георги Ангелов пояснява в предаването „ Събуди се “ по Народоосвободителна въстаническа армия поддръжката за чакалнята към Еврозоната, която получихме.

„ Ще продължим да чакаме, тъй като последните страни, които се причислиха към еврото им лиши към десетилетие в чакалнята, с цел да се приготвят за приемане на еврото. Можем да чакаме най-малко едно десетилетие подготовка и промени, с цел да можем да приемем еврото”, сподели той.

„ Първо би трябвало да кажем, че най-сериозните скептици чакаха еврогрупата да каже „ не”, тъй че тук се дава една зелена светлина. Оттук към този момент анализът може да бъде по две линии. От една страна има доза двуличие от страна на европейските ни сътрудници, свързани с този едногодишен период, който съгласно мен има възможност да е по-дълъг. Този период от една година и промените, които би трябвало да създадем, те са потребни за нас по този начин или другояче. Той по принцип е част от работата, която има една страна по самия механизъм ERM II ”, съобщи финансовият анализатор Владимир Сиркаров.

„ Реално не мисля, че България би трябвало да бъде изкарвана по-черна от дявола, надали не, че тези спомагателни условия се вършат, тъй като сме зле по всички посоки. Да не приказваме, че в случай че разгледаме банковия бранш спрямо италианския и гръцкия, то седим много по-добре. Тук се прави една презастраховка от страна на ЕЦБ, защото обстановката е деликатна, много промени би трябвало да се извършат в самата система”, сподели той.

„ Ние страдаме и от нас желаят повече неща, тъй като други страни бяха пуснати неподготвени в Еврозоната – Гърция, Италия, Португалия. След това те в Еврозоната експлодираха, бяха в рецесия, Гърция към този момент десетилетие е в рецесия. Заради това, че те бяха пуснати бързо, без процедури и условия, дори Италия престоя единствено година и половина в чакалнята безусловно неподготвена. За това от нас, новите претенденти, се изисква да седим по 10-15 години в чакалнята, дори ни се изискват и преди нея промени. Именно, с цел да не позволен неопитен член, тъй като се вижда подобен по какъв начин вреди на цялата система”, сподели Георги Ангелов.

„ Това е фундаментален въпрос. При равни други условия е значимо да кажем, че нищо няма да се промени, в случай че преглеждаме единствено смяната в паричната система. Функцията, която дефинира повишението на приходите, кредитния развой зависят от доста фактори. Не би трябвало да влизаме в тези процеси по консолидиране на България в евросистемата с преекспонирани упования, както стана с влизането в ЕС”, съобщи Сиркаров.

„ Това, което демонстрира образецът какво става, когато влизат неподготвени страни в Еврозоната, с огромни дефицити, неконтролируем напредък на заема, задлъжняване, в тези страни се стига до инфлация и рецесия. Това е образецът на Гърция. Когато влизат готови като балтийските страни – Литва, Латвия и Естония, там става противоположното. Доходите порастват по-бързо, стопанската система пораства по-бързо, те се възползват от участието в Еврозоната, само че без да натрупат дефицити и задължения и без да влизат в рецесия. За нас тъй като сме небогати, първо ще би трябвало да забогатеем, и по-късно ще ни одобряват в Еврозоната”, изясни Георги Ангелов.

„ Ако преминем бързо през този прелиминарен механизъм, даже да е година плюс, година и половина в ERM II, тъй че сигурно най-малко 4-5 години най-малко в най-хубавия вариант”, сподели Владимир Сиркаров.

/vevesti.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР