Ако растенията можеха да говорят? Вероятно има много неща, които

...
Ако растенията можеха да говорят? Вероятно има много неща, които
Коментари Харесай

Зелена светлина: Говорещи растения

Ако растенията можеха да приказват? Вероятно има доста неща, които да кажат на хората, въпреки и чутото да не подхожда на някои. Растенията може и да не издават звуци, само че пък имат големи „ отзивчиви " качества. В това е уверен Майкъл Страно от Университета в Масачузетц. От години той се пробва да разгадае тайните на растенията.

Според него един ден те ще изместят техниката и вместо пластмаса и чипове, ще се употребяват живи цветя. С опити, той съумя да потвърди, че растения могат да записват и възпроизвеждат 3d изображения. Ако в растенията се вкарат датчици за засичане на химикали, те могат да откриват и експлозиви. Чрез съчетание на ботаника и технологии, професор Страно сътвори растения - нощни лампи. Последното му достижение са растения, които оповестяват, когато са жадни.

МАЙКЪЛ СТРАНО,


Сензорът следи порите на повърхността на листата. Той трансформира тяхното стесняване и разтваряне в електрически сигнал. По този метод ние разбираме по кое време растението се нуждае от вода.

Дали е мъчно да разбере какво споделя растението? Не, твърди Майкъл Страно.

МАЙКЪЛ СТРАНО

Порите са като човешкото око. Те се отварят и затварят. Когато са отворени, водата от вътрешния пласт се изпарява, а когато са затворени - изпаряването стопира. Когато растението се нуждае от вода, отварянето и затварянето се забавят. Като при хората е, растенията стават сънливи. Но с този датчик към този момент може да се разбере, щом растението се нуждае от вода, доста преди да стартира увреждането му.


Майкъл Страно се пробва да разгадае езика на растенията не от обикновено любознание. Надява се датчикът да се окаже мощно оръжие против сушата.

МАЙКЪЛ СТРАНО

Със датчика, ще могат да се засаждат повече растения, които се въздействат от сушата. А по този метод ще се обезпечат повече хранителни ресурси. С климатичните промени, със зачестяването на сушите в някои региони, сходни разработки са нужни.


Майкъл Страно продължава да създава връзката с растенията. Надява се скоро да размени датчиците с минатюрни стикери, които по-лесно да предават информацията на хората.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР