Ако работодател осигурява своите служители във фонд за допълнително доброволно

...
Ако работодател осигурява своите служители във фонд за допълнително доброволно
Коментари Харесай

Фирмата може да забави вноски за трета пенсия на новоназначен до 6 месеца

Ако шеф обезпечава своите чиновници във фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване (т. нар. трета пенсия), то той би трябвало да прави такива вноски и за всеки новоназначен чиновник най-късно шест месеца след постъпването му. Това записаха депутатите при промени на първо четене в Кодекса за обществено обезпечаване.

Досега в закона нямаше записан период, а изменението е обвързвано с европейска инструкция за въвеждане на правила, улесняващи упражняването на правото на служащите на свободно придвижване сред страните членки посредством понижаване на трудностите, основани от някои разпореждания, отнасящи се до избрани схеми за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Със законопроекта се предлага и нормативно избраният оптимален период на изчакване да е до 6 месеца, след приключването на който работодателите са длъжни, в случай че обезпечават останалите си служащи и чиновници, да стартират да вършат вноски във фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване или фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване по професионални схеми и за новоназначения служащ.

В настоящите разпореждания на КСО няма законоустановен очаквателен интервал, което основава опция работодателите за голословно дълги интервали да не обезпечават новопостъпилите си чиновници във фондовете за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване, написа в претекстовете си Министерският съвет, вносител на промените.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР