Ако работите в автомобилната индустрия и се притеснявате, че роботите

...
Ако работите в автомобилната индустрия и се притеснявате, че роботите
Коментари Харесай

В ерата на роботизацията автокомпаниите наемат все повече хора

Ако работите в автомобилната промишленост и се притеснявате, че роботите идват, с цел да вземат работата ви - недейте - най-малко към този момент.

От 13 обществено търгувани автомобилни производители с най-малко 100 000 чиновници към края на последната им фискална година, 11 са имали повече служащи спрямо края на 2013 година, демонстрират данни, събрани от Bloomberg. Общо, те имат 3,1 милиона чиновници, или с 11 % повече, в сравнение с преди четири години.

Автомобилните производители в Китай и други разрастващи се пазари, където растежът е най-силен, избират човешкият труд, защото изисква по-малко първични вложения, показва Стив Ман, анализатор в Bloomberg Intelligence. В развитите страни, където дилемите, с които могат да се оправят и роботите, към този момент са били автоматизирани преди години, фирмите търсят нови чиновници, които да работят в изследването и създаването на нови технологии и артикули.

" Има мощен растеж в разрастващите се пазари, изключително в Китай, и това е една от аргументите автомобилните производители да наемат нови чиновници ", споделя Ман. " Повече чиновници биват наемани и за R&D отделите на фона на развиването на самостоятелните и електрически модели ".

 20% скок на продадените нови коли в България
20% скок на продадените нови коли в България

От началото на годината са продадени съвсем 24 хиляди

Три китайски автомобилни производителя - SAIC, Dongfeng и BYD, в която Уорън Бъфет има огромна инвестиция - са усили броя на чиновниците за интервала с най-малко 24 %. Volkswagen AG пък дава отговор за всяка една от пет нови работни места в групата от 13-те, и е нараснала чиновниците си с 12 %.

General Motors Co., която понижи чиновниците си с 18 % до 180 хиляди, както и Nissan, която освободи 2,8 % от тях до 139 хиляди, са единствените, които през днешния ден са с по-малко чиновници, в сравнение с в края на 2014 година За GM можем да кажем, че продажбата на Opel се отразява.

Около 40 % от наетите през 2017 година са били дами, съпоставено с 38 % преди четири години. Компаниите наемат основават от ден на ден софтуерни позиции.

През 2017 година общото произвеждане на коли се е покачило с 11 % до 97 милиона. Китай дава отговор за 30%, Съединени американски щати за 12%, Япония за 10%, Германия за 6%, а Индия - за 5%.

 Бумът на продажби на нови коли е към своя край
Бумът на продажби на нови коли е към своя край

Производителите би трябвало да гледат към Източна Европа и разрастващите се пазари за нов напредък
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР