Ако работата не ти доставя удоволствие, хвърляй я. Ако ти

...
Ако работата не ти доставя удоволствие, хвърляй я. Ако ти
Коментари Харесай

Куриер извън конфекцията

" Ако работата не ти доставя наслаждение, хвърляй я. Ако ти не се интересуваш по какъв начин да правиш обичаните си неща по-добре, това не е твоята работа ", споделя Николай Събев

© Цветелина Белутова Профил

Николай Събев е мажоритарен притежател в куриерската компания " Еконт Експрес " и спедиторската " Еконт Транс ". Той влиза в частния бранш през 1993 година, а преди този момент е заемал поста търговски шеф в държавното дружество " Параходство Българско речно корабоплаване ". Завършил е Висшето военноморско учебно заведение със компетентност " Експлоатация и ръководство на флота и пристанището ". Има още едно висше обучение, приключено 90-те години в УНСС, компетентност " Икономика и ръководство на превоза ". Във всички години от съществуването на двете компании Събев се занимава интензивно с тяхното ръководство. Компанията

Куриерската " Еконт Експрес " оперира на българския пазар от 2000 година Днес тя е водач при пратките за страната до 20 кг с над 90% от всички регистрирани доходи за тази услуга в България. " Еконт " заема лидерска позиция и в пощенските парични преводи, като съгласно последни данни пазарният й дял в този сегмент е 56%. През 2017 година компанията е обслужила 23.7 млн. колета, а годишният растеж на изпратени колета в последните четири години е над 30%.

" Еконт Експрес " основава сходен на франчайзинга модел на търговски партньорства, който обезпечава бизнес на 360 фамилни компании в цялата страна.

Персонал
3309 души

Приходи през 2017 година
145.4 млн. лева (или 23.8% растеж по отношение на 2016 г.)

Печалба през 2017 година
16.7 млн. лева (29.4% растеж по отношение на 2016 г.) Очаквайте с " Капитал " на 13 юли (петък) книгата " Имате пратка. Моделът на Еконт " Още по тематиката
Пратка за триумф

Бизнесът на куриерската компания " Еконт " втора поредна година пораства с по 25%
1 юли 2017
Куриери във вихъра на интернета

Електронната търговия все по този начин движи пазара на доставчиците на колета
24 дек 2016 Стартирате куриерската активност през 2000 година Как се насочихте към тази ниша?

За това оказа помощ наложеният през 1998 година мораториум върху съветските заплащания в чужбина. Спедиторската ни компания " Еконт Транс ", която оперираше на тези рискови пазари, чакаше да получи заплащания по контракти и изпадна в рецесия. Тази рецесия и ликвидацията на вредите от нея ме накара да се замисля, че би трябвало да създадем един по-устойчив модел, ориентиран към вътрешния пазар. Така започнах да реинвестирам в България, вместо да развъртвам бизнес модела в направление поддържане на кулоар през Русия. Той няма по какъв начин да бъде резистентен, тъй като зависи от политики на Русия. Имах и някакъв опит с куриерството отпреди това, тъй като съм правил схеми и модели на UPS и DHL за районния им бизнес в Русе.

Кога беше първият огромен скок за бизнеса на " Еконт Експрес " и какви са аргументите за него?

Първият огромен скок беше през 2003 година, когато завършихме със 79 хиляди колета, по отношение на 1.5 хиляди година по-рано. Този растеж пристигна, тъй като въведохме услугата " Наложен платеж ", която нямаше аналог на българския пазар. Въведохме и някои специфични цени.

Пуснахме допустимо най-смелия натрапен платеж в света – плащахме още при приемането на пратката с персонални средства, без да сме сигурни дали получателят ще ни ги даде. Ходът беше подобен, тъй като искахме хората да се доверят на " Еконт Експрес " и да знаят, че когато обещаем нещо, ще го създадем. По това време всеки си мислеше, че в случай че куриерът събере парите от получателя, ще изчезне.

Къде е мястото на нововъведенията в бизнеса на " Еконт " и можете ли да дадете образец за някои от огромните новости, които сте внедрявали в куриерската компания?

Нашето схващане за това що е иновация е доста просто - всичко, което е отвън конфекцията. Това, че другите куриери го вършат по даден метод, и това, че всички куриери по света го вършат по този начин, за нас е конфекция и ние не възразяваме който и да било на пазара да ни предложи да вършим нещо друго, да го създадем. Принципът ни е бил следният - и един човек в България да има потребност от нещо друго в куриерската услуга, да можем да го предложим, тъй като сигурно и други ще го потърсят. Така компанията стигна до 21 неповторими услуги, които ги няма в света.

Това е назад на метода, по който се развива секторът. Глобално линията на развиване на компаниите в куриерския отрасъл е към оптимизация на разноските, която се реализира посредством стандартизация на процеса. Тоест, с цел да бъде процесът първокласен и пратките да идват здрави и по еднакъв метод, той би трябвало да бъде мощно банален.

Кое е това, с което желаете " Еконт " да се отличава най-силно от останалите на пазара?

В нашия фокус са клиентът и неговата потребност. Първо мислим по какъв начин да му свършим работа, а след това за оптимизациите. Клиентът е в действителност в основата на " Еконт " и не го споделям, тъй като е заучена маркетингова фраза. Клиентските стремежи ни стимулират за всички промени. В резултат от тях ние сега имаме система за ръководство на бизнеса, която дава опция за общоприетоо осъществяване на ексцентрични поръчки. Това е един повсеместен логистичен ключ.

Кои са вашите съществени съперници на българския пазар? И какво е мнението ви за средата?

Можем да кажем, че в никакъв случай не сме гледали какво прави конкуренцията. Това съгласно разбиранията ни значи да сложим клиента във фокус. Основният проблем, когато на работа в " Еконт " постъпват нови търговци е, че те постоянно идват с хрумвания да вършат разбор на конкурентната среда, а това не ни интересува, даже ценово. Цената е оценка за услугата, която предлагаш, тя може да се съпоставя, когато имаш сравними артикули. Ние предлагаме услуга, която не е куриерска услуга. Тук приказваме за стокови интервенции и гаранти по стокови интервенции и обвързваните с това парични и документални интервенции. Куриерът още от 2000 година стои като поръчител в този модел на триъгълни интервенции с помощта на " Еконт ".

Какви са вашите взаимоотношения с онлайн магазините и има ли " Еконт Експрес " принос за скока на електронните продажби в България?

Ние виждахме, че развиването на цифровите технологии и процеси са супертенденция и когато започнахме да предлагаме услуги на онлайн търговците, те се брояха на пръстите на една ръка. Мисля, че имаме принос с това, че провокирахме онлайн търговците да вършат по-бързо доставките си. Тогава нямаше кой да подсигурява за тях. Те съществуваха във виртуалното пространство, само че средата беше такава, че не всички правеха честни покупко-продажби. Имаше потребност някой да доставя стоката, само че и да подсигурява, че онлайн търговецът е правилен и ще изпрати това, което е поръчано.

Кои са провокациите в ръководството на растежа?

Това е като да тренираш всеки ден и непрестанно да имаш мускулна тресчица. Най-големият проблем е неналичието на готови фрагменти. Затова ние сътворяваме сами фрагментите си. Имаме мощна машина за първична подготовка, която се финансира от " Еконт " и е част от " Еконт ". Обикновено, когато някой постъпва на работа в компанията, търсим да разпознаем полезностите на " Еконт ". Ако ги забележим, няма метод да не успеем да създадем сполучлив бизнес с този човек.

Нещо промени ли се в полезностите на ръководство за всички тези години, през които съществува " Еконт "?

Базовите полезности, с които съм стартирал " Еконт " и съм поканил всички да влязат в " Еконт ", в никакъв случай не са се променяли. Не можеш да проявяваш еластичност във връзка с полезностите. Човек живее за името си и е значимо да остави някаква диря. Името е това, което ти отваря порти. В началото нямах концепция какви огромни покупко-продажби и контракти ще прави " Еконт Транс ", само че името работеше за нас. Да се държиш честно и да защитаваш интереса на клиента е доста значимо за бизнеса и постоянно е работило в наша изгода. Така е и с куриерската активност.

От друга страна обаче, се учим всеки ден. Следваме посоката на общочовешките полезности, тъй като няма метод да сбъркаш, в случай че го правиш. Но една от нашите полезности е непрестанно да учим. В изискванията на тези софтуерни промени, в случай че не се интересуваш от новите открития в света и не ги прилагаш, с цел да подобряваш бизнес модела си, ще си отидеш като динозаврите.

С какво е неповторим моделът на търговски партньорства и по какъв начин се роди тази концепция?

Това е едно основаване на бизнес в бизнеса. Решението да стартираме да работим през такива партньорства пристигна от компликациите. Трудностите в действителност постоянно са били съществени тласъци на развиването за " Еконт ". Трябваше да имаме национално покритие в обитаемоте места с над 5000 поданици. Тоест трябваше в границите на към една година да отворим доста нови офиси. Започнахме да вършим такива, само че те не работеха дейно. Служителите там бяха на трудов контракт. Разходите станаха тежки и нямаше доходи за идващото развиване на мрежата. Тогава разбрахме, че не сме търсили хора на вярното място и предложихме на някои от нашите чиновници да станат сътрудници. Тоест преценихме, че в случай че акумулираме силата на предприемачеството в една точка, ще получим доста добра синергия. Започнахме да нападаме модела на франчайзери, без да желаеме такси. Основното обвързване беше да извършват стандартите и да работят с качеството, с което ние желаеме, и нещата потеглиха, тъй като не поставяхме финансови тежести. По-късно франчайзерите станаха търговски сътрудници. Схемата започва към 2011 година и работи доста добре до през днешния ден. Вече има повече искащи, в сравнение с благоприятни условия за отваряне на офиси.

Можете ли да разкажете малко повече за " Програмата 2020 "? Ще продължавате ли да развивате услугата за автоматизирана пощенска станция? Какви са идващите планувани вложения на компанията?

" Програма 2020 " значи основаване на електронна платформа за логистични решения, разбираема и употребена от всеки, който има потребност.

Ще развиваме плана за автоматизирани пощенски станции " Еконтомат ", а вложенията ни са ориентирани главно към стратегии за ускорено и интензивно образование на мениджъри в нови специалности.

А какво е отношението ви към зелената стопанска система? Все повече огромни компании стартират да слагат минималния екологичен отпечатък от активността си във фокуса на своите тактики...

Ние сме една от доста дребното компании в света, в които разноските за превоз са единствено 11% от себестойността. При останалите е 50%. Зелени сме единствено от това, че сме положителни логистици.

Как ще се развива промишлеността и кое диктува разпоредбите за нея?

Логистичните услуги в софтуерния тип на XXI век са в зародиш. Правилото е да успееш да съобразиш кое следващо софтуерно изобретение по какъв начин да се приложи в промишлеността, тъй че да донесе висока потребителска задоволеност. Тук куриерската промишленост се приготвя, само че не е подготвена. Ще е налице все по-динамично и с по-високи темпове развиване на този бранш.

Ние сме при започване на една голяма гражданска война в логистичния отрасъл. Независимо в какви пикове и спадове ще се развиват стопанската система и световната търговия, методът, по който бизнесът ще ръководи от логистична позиция, се заражда в този момент. Мисля, че със своята неповторима ERP система, " Еконт " ще останем в писмеността на логистиката.

Каква съгласно вас е връзка сред работа и благополучие и какво значи да имаш добра кариера?

Ако работата не ти доставя наслаждение, хвърляй я. Ако ти не се интересуваш по какъв начин да правиш обичаните си неща по-добре, това не е твоята работа.

Малко прочут в общественото пространство факт е, че следвате правилата на будизма. Доколко те са повлияли на решенията ви за бизнеса?

Будизмът е просто един инструмент за човешко развиване, който аз съм избрал да употребявам. Смятам, че това доста оказва помощ на бизнеса.

Ако ти успееш да задържиш фокуса си задоволително дълго на едно място, тъй че да не бъдеш похитен от други хрумвания или концепции, виждаш всичко по-чисто. Аз отстранявам по няколко часа на ден за фокус върху избрани неща - в това число за бизнеса, тъй като не го деля от персоналния си живот. Тази опция да видиш нещата, без турбуленцията на страсти и концепции, е в действителност неповторима за бизнеса. Важно е обаче да се знае, че от основаването й насам " Еконт " е оповестена за зона, свободна от вяра, политика, сексизъм и хазарт.

Интервюто взе Силвия Радославова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР