Ако проявявате интерес към лидерството и към придобиването на уменията,

...
Ако проявявате интерес към лидерството и към придобиването на уменията,
Коментари Харесай

Добрият лидер трябва да мисли като градинар

Ако проявявате интерес към водачеството и към придобиването на уменията, нужни за ръководенето на хора, то най-вероятно сте чували голям брой съпоставения, които експертите в сферата употребяват, с цел да опишат  най-добрите мениджъри. Ефективният водач е „ треньор “, „ капитан на кораба “, „ военачалник “ или пък „ човешки щит “.

Наскоро обаче чух едно съпоставяне, което въобще не ми беше хрумвало, че може да бъде направено. В нашия подкаст The Heartbeat интервюирах основният изпълнителен шеф на Drift Дейвид Кенсъл, който ми сподели следното:

„ В опрделена степен водачеството е сходно на градинарството. Ако желаете добре изглеждаща британска градина, по-голямата част от работата е подрязването на растенията, храстите и дървета. Това е най-важното, а не подбора на съответните растения и тяхното засаждане. Всичко опира да непрекъснатата поддръжка. Денят, в който спрете да подрязвате вашите растения е денят, в който градината ви ще се изпълни с бурени “

Според мен това ослепително съпоставяне работи на няколко равнища.

На първо място, подкастряне на растенията в градината се приема като относително лесна и не толкоз значима активност. Тя не изисква от вас да взимате някакви сложни решения, като да вземем за пример да избирате нови растения за градината или да пресаждате цяла дърво. Това важи в същата мощ и за положителното водачество. Ние имаме вяра, че великите водачи са такива, тъй като взимат смели решения и работят уверено във значимите моменти. Да, това е значимо, само че по своята същина водачеството не е грандиозно и бомбастично. Малките, видимо нищожно дейности и промени са нещата, които подсигуряват същински прогрес в дълготраен проект. Истинското водачество е в това „ благодаря “, което казвате на вашия чиновник, когато се оправи добре с работа си. То е в връзката с вашите подчинени и в чуването на техните хрумвания и оферти.

Второ, когато подрязвате градината, вие премахвате мъртвите листа и насърчавате здравословния напредък на нови такива. Добрият управител прави същото. Той се концентрира върху премахването на всички спънки, които нарушават работата на неговия екип, било то под формата на нереалистични крайни периоди или недодялан клиент. Ефективните водачи схващат, когато на техните чиновници им липсват нужните запаси, с цел да си правят добре работа, и когато някои член на екипа дърпа останалите надолу. Добрият управител „ изрязва “ тези проблеми, след което дава на хората си нужната независимост, с цел да се оправят със дилемите си по-възможно най-хубавия метод.

Освен това, подрязвате е сезонна работа. Ако го вършиме непрекъснато, рискувате да нараните растенията и да ги лишите от нужните им хранители субстанции. Ситуацията е сходна и при водачеството. Harvard Business Review неотдавна разгласява прочуване, което сподели, че мениджърите, които непрекъснато се месят в работата на своите чиновници и не стопират да има дават най-различни препоръки, бързо ги изтощават и демотивират. Изследването, в което са взели участие 7300 мениджъри, открива, че чиновниците, които имат началник микромениджър, се показват доста по-зле от своите сътрудници, които работят в конюнктура на по-разхлабен надзор от страна на своя началник. Прекомерният надзор над чиновниците, сходно на прекомерно честото подкастряне на растенията, има отрицателен резултат.

Същевременно с това обаче, в случай че не се грижите добре за градината си и не подрязвате цветята и храстите в точния момент, както споделя Дейвид, ви рискувате всичко да провали. Като управител не може да очаквате, че е една среща с екипа на всеки 12 месеца ще ви бъде задоволителна, с цел да разберете потребностите, проблемите и желанията на вашите чиновници. Редовната връзка, изключително под формата на срещи на четири очи, е от сериозно значение за основаването и поддържането на постоянна връзка с вашите чиновници, основаваща се на взаимно доверие и почитание. Както в водачеството, по този начин и в градинарство, веднъж не стига.

......................

Клеър Лю , основен изпълнителен шеф на Know Your Team, за Signalvnoise.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР