Ако промените, внесени от "Атака" в Закона за приватизация и

...
Ако промените, внесени от "Атака" в Закона за приватизация и
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Ако коалицията спаси Домусчиев, НФСБ излиза от нея

Ако измененията, импортирани от "Атака " в Закона за приватизация и следприватизационен надзор в полза на Кирил Домусчиев, минат в четвъртък, депутатите на НФСБ ще жертват обединението, разгласи пред Българска национална телевизия вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов.
Ако точката в дневния ред на Народното събрание не бъде анулирана, това значи, че обединението я жертваме за едни 58 млн. лева, изясни той.
Симеонов има поради двете законови промени, импортирани от депутата от Атака Николай Александров и сътрудника му от Вътрешна македонска революционна организация Емил Димитров–Ревизоро (последнотото оттеглено), с които отговорностите по приватизационна договорка на братя Домусчиеви за Български морски флот (БМФ) да бъдат опростени.
Това директно кореспондира със извоюваното дело за БМФ, като разследване от което може да се наложи притежателите на флота платят наказателна клауза за близо 60 милиона лв.. Това разгласи още в петук Симеонов, за който делото на страната против "Кей Джи Маритайм Шипинг " на Кирил Домусчиев бе персонална идея.
Проектът за смяна в закона е импортиран в деловодството на Народното събрание в деня, в който е станал явен изходът от делото.
Симеонов за следващ път от петък насам упрекна сътрудниците си в националистическата коалиция, че работят в интерес братя Домусчиеви, с цел да не платят те неустойката поради неспазване на уговорките, поети при приватизацията. По думите му също поддръжката на ГЕРБ за импортирания от "Атака " законопроект го кара да мисли, че става въпрос за "координирана акция на ГЕРБ и "Атака ".
Като виждам каква е организацията на цялата работа, това ми припомня един хитов американски филм – "Спасяването на редови войник Райън ". В случая "спасяването на редови войник Киро " - ето за това нещо работи обединението. Ако това стане, аз не виждам бъдеще в тази коалиция изобщо оттук насетне ", сподели Симеонов.
Пред Българска национална телевизия той повтори хронологията на казуса. В края на 2018 година изтича 10-годишният период, в който приватизаторите на БМФ имат избрани условия, които, "меко казано, нарушават – те брутално не съблюдават отговорностите по тези контракти ".
Първо, към декември 2018 година притежателите би трябвало да имат 2300 души, назначени да работят в БМФ, а към 2015 година са имали 123-ма. Затова те си платили санкциите, тъй като всичко в нормативната база било "угоднически направено, в случай че заплати съответните дребни суми ". Всички други чиновници били "изхвърлени на улицата ".
"Всеки предприемач си е направил сметката - изключително пък те. Те са си създали сметката, че в случай че всичките тези години държат тези 2300 души, ще изгубят доста повече пари ", сподели Симеонов.
"Какво става след приватизацията – стартира едно всеобщо бясно рязане на скрап на кораби, пласиране на остаряло желязо. И в последна сметка при започване на 2016 година тонажът на корабите се понижава някъде към под 900 000 БРТ. Десетата година изтича в този момент, в края на 2018-а. За разлика от случая с освободените хора обаче, в тази ситуация с тонажа страната е решила, че е доста значимо да имаме един подобен флот и да го запазим - въпрос на национална сигурност, и е заложила едни доста съществени клаузи ", разяснява вицепремиерът.
Така, по думите му, след арбитражни съдилища, анулирани решения и офанзива на страната във Върховния касационен съд дефинитивно отпада опитът на братята да трансформират разпоредбите на приватизацията отпреди 8 години и е присъдена дефинитивна санкция от 58 млн. лева, които приватизаторът би трябвало да заплати през 2019 година, в случай че не съблюдава контракта.
"Повтарям - 58 млн. би трябвало да заплати БМФ на братя Домусчиеви. Това е една победа за страната, не за Валери Симеонов ", сподели той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР