Ако промените са отвъд конституцията, имайте доблестта да свикате Велико

...
Ако промените са отвъд конституцията, имайте доблестта да свикате Велико
Коментари Харесай

Местан: Свикайте ВНС и ще видите цялата реформаторска мощ на ДПС

Ако измененията са оттатък конституцията, имайте доблестта да свикате Велико национално заседание и тогава ще видите цяллата реформаторска мощност на Движение за права и свободи, съобщи Лютви Местан от трибуната в Народното събрание. Той взе думата за изявление чак откакто се изрекоха всички останали парламентарни групи и пропусна реда на партията си. Повод за изявлението му стана квотния принцип при прокурорите и следователите, където се предлага броят на препоръчаните да бъде по равно разпределен сред депутатите и магистратите - 6 на 6.

Според Местан това нарушава независимостта на тази колегия. Още повече, че Конституционният съд отхвърли да се произнесе по проблема. Лидерът на Движение за права и свободи е уверен, че това не оказва помощ за вземането на решение по въпроса и предизвести, че на първо и второ четене упорства този принцип да се промени.

Индиректно Местан упрекна Миков, че се е отдал на "недопустим народен нихилизъм ", защото назовава правосъдната промяна "имитативна и замяна ". Той дефинира нововъведенията за кадруването и избора на магистрати във Висш съдебен съвет като "грамадна смяна ".

Местан напомни, че Движение за права и свободи не е подписало в този момент настоящата конституция, тъй като още тогава е било наясно, че някои от рестриктивните мерки в нея ще създадат нашия "преход непосилен и по-дълъг, в сравнение с в други страни ". Но все пак съобщи, че няма да допусне нейното нарушение и прикани към това и останалите подкрепящи измененията в главния закон.

Ива НИКОЛОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР