Ако променим политиката си, можем да поискаме и ще получим

...
Ако променим политиката си, можем да поискаме и ще получим
Коментари Харесай

Свинаров: Не е сериозно да чакаш модернизация, когато бюджетът не стига за издръжка на армията

Ако променим политиката си, можем да желаяме и ще получим помощ от НАТО. Още през 2005 година бюджетът за защита беше понижен двойно. Да очакваш рационализация, когато бюджетът не стига за прехрана на армията, е несериозно. Това разяснява някогашният министър на защитата Николай Свинаров за " Твоят ден ".

Не чаках да имаме толкоз огромна взаимозависимост от Русия, тя е прекомерно огромна. Покрай нея от ден на ден отсъства от картата на Европейски Съюз заради липса на ясна позиция. Веднага след изборите политиците да заемат ясна позиция. Когато на българска територия се построява контингент, явно се позволява непознато командване. Международната общественост би трябвало ясно да се опълчи и да вземе ограничения ", счита той.
Според него откакто има обезпечен газ за зимата би трябвало да продължим без " Газпром ". " Чукаме на вратата, те не отварят. Рано или късно евентуално ще има арбитраж, всяка дума, казана от български политици, може да се пояснява в наша щета ", уточни Свинаров. И посочи, че една от аргументите за войната в Украйна е неприемането ѝ в НАТО.

" Путин влезе в Украйна без оповестена война и води война с Европа още веднъж по този метод ", акцентира някогашният боен министър.

По думите му България няма опция да построи войска, която да подсигурява сигурността ѝ при война. " Едва ли бихме да си помислим и за 1/10 от 30% от Брутният вътрешен продукт, които отиваха за защита преди 1989 година Тогава имахме 150 000-на войска. Тези, които желаят създаване на въоръжени сили, няма да я употребяват за положително, тя би трябвало да в деяние, с цел да се рентира нейното обслужване ", съобщи Свинаров. И изрази вяра, че ще бъде образувано държавно управление с евроатлантическа устременост.

Той прикани за информация от Министерство на защитата какъв брой български военнослужещи са били на образование в Съединени американски щати в последните 20 години и по какъв начин са ситуирани на постови позиции в армията. И добави, че апелите за увеличение на бюджета за защита като част от Брутният вътрешен продукт са резонни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР