Ако продължи това засушаване и в края на март –

...
Ако продължи това засушаване и в края на март –
Коментари Харесай

Учени: Ситуацията в земеделието ще е сериозна, ако не паднат валежи до края на март

Ако продължи това засушаване и в края на март – началото на април няма дъждове, тогава към този момент обстановката с пшеницата може да стане доста сериозна. Това съобщи селекционерът по пшеницата в Добруджанския аграрни институт проф. Иван Киряков. Той цитира данни от метеорологичната клетка на института, съгласно които междинната норма на преваляванията през далечната 1953 година е била 235 литра на квадратен метър за интервала октомври – март, а от октомври до януари запасът от влага е бил 205 литра. За съпоставяне от октомври 2019 година досега влагата в почвата е една 86 литра и то 1,5 литра са от вчерашния дъжд.
Проф. Киряков предизвести, че неналичието на превалявания ще се отрази отрицателно и на пролетниците – царевица и слънчоглед. По негови данни пшеницата към момента е в положително положение. Но в случай че се сбъдне прогнозата за 20 градуса идната седмица, обстановката може да се промени. Ако температурата се задържи над 10 градуса в продължение на 3-4 дни, пшениците ще влязат във вегетация и леко ще завяхнат.
Съветът му е фермерите да не торят и да изчакат 15 февруари. Жълтеенето на житните посеви ученият изясни с неналичието на влага в композиция с внезапните промени в температурата, а не на „ апетит “, тъй като посевите сега са неподвижен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР