Ако продажбите на електромобилите продължат да се покачват с темпа,

...
Ако продажбите на електромобилите продължат да се покачват с темпа,
Коментари Харесай

Електромобилите може да причинят ценова криза на пазарите за метали

Ако продажбите на електрическите автомобили продължат да се повишават с темпа, който се следи сега, производството на литий, кобалт, никел, графит и манган няма да е изправено пред шокове в търсенето. Но в случай че декарбонизацията на стопанските системи се форсира, това повдига доста въпроси пред добива на тези субстанции, сочи отчетът An Accelerated Energy Transition *batteries not included, направен от Wood Mackenzie.

Според анализаторите, при ускорение на прехода на енергийната система, включващ в техния модел световно стопляне с до 2,5 градуса и фрапантно увеличение на броя на продадените електрически автомобили - до 40% от всички покупко-продажби с нови коли към 2030 година, търсенето на литий ще доближи над 1 млн. тона годишно още през 2025 година Проблемът е, че макар повишаването на добива с 2,5 пъти за последното десетилетие, това значи, че на пазарите ще би трябвало да се появи произвеждане от нови над 900 хиляди тона годишно или растеж от над 10 пъти над сегашната стойност.

Графика: Глобално произвеждане на литий
 Снимка 495989
Източник:

Източник: Statista

При това, в случай че ускореният сюжет на компанията се сбъдне, това ще би трябвало да се случи в границите на единствено пет години, което е извънредно едва евентуално. Първо, не може да се разчита на основаване на нови мини, които да задоволят сходно изстрелване на търсенето. Това означават и от Wood Mackenzie:

" Предвид това, че сега спот цените на множеството метали, употребявани в производството на батериите на електрическите автомобили, са занижени и че миньорите нормално се нуждаят от увеличение на цената, с цел да усилят предлагането, да разчитаме на естествения цикъл на разкриване на мини наподобява като губеща тактика, в случай че светът желае да създава огромен брой електрически автомобили в къс период от време ", отбелязва шефът на проучването Гейвин Монтгомъри.
 Трите най-големи производителя на литий изгубиха близо $1 милиард за ден
Трите най-големи производителя на литий изгубиха близо $1 милиард за ден

Заради по-слаби упования за търсенето на електрически автомобили в Китай и Южна Корея

Второ, сега електрическите автомобили са извънредно едва публикувани - на съвсем всички пазари техният дял е под 1% от целия автопарк, макар че продажбите им порастват и в Норвегия през предходната година те образуват впечатляващите 55,9% от всички закупени нови транспортни средства. Ниският им брой значи, че броят на рециклираните акумулатори също няма да е задоволителен, с цел да задоволи търсенето.

Но литият няма да е единственото вещество, участващо в производството на батериите, чието търсене ще се изстреля. Производството на кобалтът също ще би трябвало да нарасне над два пъти до 2025 година " За параленост, с цел да се покрие повишеното търсене на електрическите автомобили до 2030 година, ще би трябвало да се открият още осем мини с потенциала на Катанга в Конго ", показват от Wood Mackenzie.

При никелът ситуацията ще е сходно. В момента по-малко от 5% от новодобития метал световно се употребява за производството на акумулатори. Но в случай че ускореният сюжет на разбора се осъществя, техният дял ще нарасне трагично - до 20% към 2025 година и до 30% към 2030 година, което значи, че ще са нужни нови 1,3 млн. тона никел годишно в хода на идващото десетилетие.
 Volkswagen си обезпечи литий за 10 години напред
Volkswagen си обезпечи литий за 10 години напред

Компанията е подписала съглашение с китайската Ganfeng Lithium

През този интервал с съвсем същото количество ще би трябвало да се усили и добива на графита, като 35% от целия създаден минерал на света годишно ще се употребява за изработката на акумулатори за електрически автомобили.

Така в последна сметка може да се стигне до фрапантно повишаване на цената на лития и другите метали на световните пазари в хода на идващите пет години. Резултатът от това ще е и трагично повишаване на цената на самите електрически автомобили, която се образува в немалка степен точно от батериите, в случай че използването на веществата в тях остане без смяна.

Все отново от анализаторската компания остават оптимистично настроени за потребителите, които може и да не се окажат изправени пред пагубно изстрелване на цената на возилата. " Предвид всички тези провокации при предлагането, съгласно Wood Mackenzie по-вероятната опция може би ще е да се намали потреблението на тези сериозно значими за батериите материали ", показва Монтгомъри.
 Как да спечелите от революцията при електрическите автомобили
Как да спечелите от революцията при електрическите автомобили

Oт основни снабдители на съоръжение и производители на акумулатори, до европейски автомобилни колоси, които навлязоха нападателно на пазара
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР