Ако проблемите с водата продължат, цената на тока може сериозно

...
Ако проблемите с водата продължат, цената на тока може сериозно
Коментари Харесай

Експерт: Ако проблемите с водата продължат, цената на тока може сериозно да скочи

Ако проблемите с водата продължат, цената на тока може съществено да скочи. За това предизвести в предаването "Преди всички " на БНР специалистът по ръководство на околната среда Боян Рашев.

В момента България към този момент не е експортьор на електрическа енергия, напомни Рашев. Може да се стигне до съществено увеличение на цената на тока, а това в България е обвързвано с политически драми, съобщи той.

Когато ВЕЦ-овете нямат вода, те няма по какъв начин да създават и тогава би трябвало ТЕЦ-овете да създават допустимо най-вече, а това ще ни излиза доста скъпо. Цялата енергийна система ще генерира доста огромни разноски и доста огромни загуби надлежно. За момента държавното управление удържа да не усили цената на тока, само че това стартира да става неизбежно. И тук приказваме за доста огромно нарастване на цената на тока. За момента промишлеността го отнася, само че това не може до безконечност да се поддържа, съобщи Рашев.

Голяма водопроводна повреда в Перник, новият началник на ВиК разкри детайлности

Друго решение за Перник няма, с изключение на София да подаде вода към Перник и това може да стане единствено в случай че се даде вода от Бели Искър, добави Боян Рашев. Той изясни, че деривация "Грънчар " зарежда язовир "Белмекен ", а той сега е на половина цялостен. "Белмекен " е сърцето на най-важната хидро-енергийна каскада в България, която има доста огромно значение за енергийната система, акцентира Рашев.

Не споделям, че прехвърлянето на вода към Перник ще сътвори проблем там, само че в случай че сушата продължи и в случай че в Рила няма превалявания през зимата, може през пролетта да се окаже, че всичките ни огромни язовири са релативно празни, а това най-тежко би се отразило на енергийната система, в случай че регионът към Белмекен остане празен, разяснява специалистът.

Голямата неточност във връзка с Перник е направена през 2003-2004 година, когато "Стомана " – Перник като доста огромен консуматор на вода стопира да употребява язовир "Пчелина ", счита Рашев.

В България стартира да се внася отпадък в момента, в който Китай затвори границите си за отпадък, т.е. в края на 2018 година, уточни Боян Рашев в коментара си по друга настояща тематика - за вноса на боклуци.

Огромни количества отпадък се внасят изцяло законно. В България се случват доста вложения в преработването тъкмо тъй като Китай към този момент не е единственото място, където Европа да си рециклира боклука. България има конкурентни преимущества в съпоставяне със Западна Европа в доста връзки. Германия примерно сега рециклира доста огромна част от пластмасите си в България. И в Румъния, и в Полша, в цяла Източна Европа. Тук въпросът е каква част от този отпадък, дето идва в България, действително се рециклира и каква част се изгаря някъде и от тоя, дето се изгаря някъде, каква част се изгаря по съответен метод, тъй че да няма замърсяване, съобщи специалистът.

Колкото и необичайно да звучи на доста хора, изгарянето на боклуци емитира по-малко замърсители, в сравнение с изгарянето на българските лигнитни въглища, в случай че приказваме за серни и азотни оксиди да вземем за пример, посочи Боян Рашев.

От "Софийска вода " оповестиха изрично ще има ли проблем с водоподаването за столицата

Големият проблем с излъчванията от боклуци е когато отпадъците се изгарят у дома или в някакви инсталацийки, където се изгарят единствено боклуци и биомаса и където не се доближава нужната температура. Тогава имаш в действителност проблем, обвързван със замърсяването, разяснява специалистът.

Боян Рашев дефинира като полуда апела да се забрани целия импорт на боклуци, тъй като в случай че се направи, това би довело до проблеми за цялата промишленост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР