Ако примерно утре започне да работи нова атомна централа с

...
Ако примерно утре започне да работи нова атомна централа с
Коментари Харесай

Красен Станчев: „Американските ТЕЦ са в списъка на ЕС за въглищните централи, които могат да останат действащи, защото са единствените чисти


Ако примерно на следващия ден стартира да работи нова атомна централа с 2 мегавата, то тогава ще би трябвало да бъдат затворени освен въглищните централи същия ден, само че и редица други конфигурирани мощности. Защото мощностите в България са толкоз, че може да се създава, използва от българското население и да се изнася.

Това дава отговор в изявление за организация Фокус икономистът Красен Станчев на въпрос допустимо ли е да бъдат изведени от употреба въглищните централи, като по този начин да се подсигурява недостиг на електрическа енергия и пазар за тока от АЕЦ " Белене ".

Но тогава, когато имате една огромна мощ, която би трябвало да работи непрестанно, тъй като нуклеарният реактор не е газова печка – газовата печка можете да я изключите когато би трябвало и когато желаете, това не може по този начин да се случи с реактора, това се включва, работи и всичко останало, което сега може да работи, не работи и не продава.

Така наречените „ американски централи “ у нас са в листата на Европейския съюз за въглищните централи, които могат да останат настоящи, тъй като те са единствените чисти. И те остават да работят, въобще въглищните централи остават на нивото някъде сред 20 и 25% от конфигурираните мощности до 2040 година. И това е от листата на Европейския съюз.

Това, което се приказва, че тези централи ще бъдат спрени и така нататък, е цялостна нелепост. Това просто е непознаване или нарочна илюзия на хората. Но американските централи тъй като са на доста високо софтуерно равнище, могат да бъдат употребявани като аварийни мощности на огромни непрекъснати производители на електрическа енергия, каквито са да речем блоковете на „ Козлодуй “, което и се случи предходната година при мощните студове през януари. Тогава тези две централи в действителност покриха това, което не можеха другите централи да създават.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР