Ако президентът връчи мандата на БСП, социалистите ще решат дали

...
Ако президентът връчи мандата на БСП, социалистите ще решат дали
Коментари Харесай

Пътят към предсрочни избори е почти открит

Ако президентът връчи мандата на Българска социалистическа партия, социалистите ще решат дали да го одобряват на Национален съвет на партията. Това сподели пред БНР депутатът Филип Попов.

Той не е изумен от решението на партия „ ИТН “ и водача й Слави Трифонов да върне мандата, защото с това, по думите му, демонстрира, че не е способна да ръководи.

„ Какво следва за страната е мъчно да се предвижда, само че нищо положително съгласно мен. Защото виждате здравната рецесия, икономическата, обществената рецесия, актуализация на бюджета няма кой да направи на процедура. Така че за бизнеса, за хората предстоят сложни времена “, добави Попов.

„ Българска социалистическа партия е партия, която постоянно е подхождала държавнически към своята активност. Мисля, че ние сме единствените, които имаме в последна сметка точна и ясна стратегия, даже и написана за първите 100 дни, като стъпки, за разлика от всички останали партии. Друг е въпросът дали Българска социалистическа партия има опция да осъществя тази стратегия в това Народно заседание “, разяснява националният представител от левицата.

Депутатът от Зелено придвижване и „ Демократична България “ Борислав Сандов също съобщи, че решението на партия " ИТН " да върне управническия мандат не е изненадващо.

„ Поведението на цялата група, както и мълчанието по основно значими въпроси от страна на Има Такъв Народ по-скоро издаваха, че те нямат желание на сформират правителство и по-скоро задачата в този парламент е да се трансформират изборните правила, с цел да се обезпечи по-честен избор и да се върви към избори “, изясни той.

Сандов уточни, че предварителни избори би трябвало да се проведат оптимално скоро, с цел да има опция за устойчиво държавно управление преди началото на есента.

„ За нас от Демократична България такава догадка беше обсъждана, ние имаме подготвеност да действаме в една такава обстановка, различен е въпросът дали това е верният метод в този случай, в случай, че се намираме в здравна и икономическа рецесия, и в случай че това предвещава отиване и към политическа рецесия, ние ще би трябвало да проявим здрав разсъдък и още по-голяма отговорност “, счита Сандов.

„ Разбира се, по Конституция има опция и за предоставяне на трети мандатоносител, който да се опита да сформира държавно управление, само че мисля, че в тази обстановка, шансове за такова държавно управление са извънредно дребни, тъй като в случай че първата политическа мощ като брой депутати в Народното събрание ГЕРБ е в тотална изолираност, втората отхвърля да взе участие в сформиране на държавно управление, то доста мъчно може да се провежда несъмнено болшинство и то бих споделил, че няма да е устойчиво “, добави той.

„ Така че по-вероятната вероятност е за отиване на избори. Те би трябвало да бъдат допустимо най-скоро, с цел да може да имаме есента някакво устойчиво държавно управление “, акцентира още Борислав Сандов.

Народният представител уточни още, че сега отговорността на президента Румен Радев е доста огромна, още повече, че той есента също ще прави предизборна акция.

Той прикани жителите да бъдат политически дейни в този момент, още повече, че партиите в този момент в Народното събрание ще се опитат да трансформират изборното законодателство, тъй че да се улесни достъпът до гласоподаване и да се лимитират опциите за платен избор.

„ Не имам вяра ГЕРБ да успее да добави гласове при нови избори, огромният въпрос е дали и партии като Има Такъв Народ и „ Изправи се! Мутри вън “ ще съумеят да усилят поддръжката си, само че аз вярвам, че Демократична България ще успее да усили своята подкрепа на едни такива предварителни избори. Според мен Националният проект за възобновяване и резистентност няма да бъде импортиран до края на месеца от държавното управление в оставка, което ще ограничи опциите на страната доста, само че ние ще се опитаме в тези две седмици да осветлим обстановката в страната и да имаме изясненост къде отиваме ", съобщи още Сандов по отношение на предварителните избори.

Депутатът от „ Изправи се! Мутри вън! “ Мария Капон дефинира като „ необичайно “ решението на водача на партия „ ИТН “ Слави Трифонов да върне мандата „ през “ международната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова.

„ Когато царят е в ъгъла и пешката има късмет да напредне и да стане кралица, е необичайно да обърнеш дъската и да ги събориш всички фигури. Но шахматът е самостоятелна игра, политиката сама по себе си е групово изпитание и има огромен риск да даде жертви. Решението е на господин Трифонов и не можем да се месим в него. Моята визия обаче за политика е обвързвана първо с потребностите на хората и на страната “, уточни тя.

Капон изрази песимизъм към опцията за сформиране на държавно управление от трета политическа мощ. „ Въпросът е да забележим на кого ще бъде даден третият мандат. Но за мен е много комично в случай, че е толкоз комплицирано да има държавно управление на малцинството, това да е държавно управление на малцинството на малцинството “, коменитра народната представителка. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР