Ако президентът Румен Радев не издаде указ за назначаването на

...
Ако президентът Румен Радев не издаде указ за назначаването на
Коментари Харесай

Спорове за процедурата ще съпътстват връщането на избора на шеф на Върховния административен съд

Ако президентът Румен Радев не издаде декрет за назначението на Георги Чолаков за нов началник на Върховния административен съд, а върне процедурата на образувания през днешния ден нов състав на Висшия правосъден съвет, въпросът за дейностите на съвета ще бъде противоречив. Това се разбра от изявленията на трима от новите членове в кадровия орган на Темида, откакто те през днешния ден публично подписаха клетвени листове за новия си пост.

Чолаков бе определен от към този момент някогашния правосъден съвет, само че до привършване на процедурата по избора му е необходим декрет на президента. В изявленията си досега Радев е заявявал, че с цел да има по-голям престиж Чолаков, кандидатурата му би трябвало да бъде утвърдена и от новия правосъден състав. Така на процедура, въпреки и косвено, той сподели, че ще върне процедурата при новите членове на съвета.

Как обаче да постъпят те е въпрос, по който има разнообразни отзиви. Според Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, определени от съдийската квота в съвета, процедурата би трябвало да стартира изначало - т.е. с издигане още веднъж на кандидатури за поста, осъществяване на общо заседание на съдиите във Върховен административен съд за мнение по издигнатите номинации и с чуването им пред съвета.

Бившият зам.-председател на Върховен административен съд Боян Магдалинчев, който беше определен от Народното събрание след номинация на ГЕРБ, обаче счита, че новият правосъден съвет би трябвало единствено да прегласува кандидатурата на Георги Чолаков, а по-късно президентът да издаде декрет, тъй като той няма право два пъти да връща процедурата на съвета.

На сходно мнение е и ръководителят на Върховен административен съд Георги Колев, който намерено застана зад кандидатурата на Чолаков. За да бъде доказан изборът, Чолаков би трябвало още веднъж да събере 17 гласа в своя поддръжка.

Вчера президентът съобщи, че решението му по въпроса ще стане известно на следващия ден, 4 октомври. Повече четете тук.

Междувременно 52-ма висши съдии пратиха на президента писмо, с което го твърдят, че са подкрепили номинацията на Чолаков по лично предпочитание, а не " под строй ". Общо 57 негови сътрудници го поддържаха директно преди гласуването във Висш съдебен съвет. Другата номинация - на Соня Янкулова, събра 22 гласа.

По искане на Колев общото заседание на съдиите в съда и изборът във Висш съдебен съвет се организираха в мандата на този състав на правосъдния съвет, и то незабавно след лятната почивка, когато към момента доста магистрати бяха в отпуск. Кадровците от така наречен малцинство в съвета желаеха изборът да се организира от новия правосъден съвет, в който новият началник на съда ще бъде член по право. Мандатът на Колев изтича в края на ноември.

Иначе и тримата нови членове на съвета - Севдалин Мавров, Цветинка Пашкунова и Боян Магдалинчев се надяват да работят при естествени връзки и без да влизат в толкоз разногласия и персонални нападки, както някогашния към този момент състав на кадровия орган. Според Пашкунова първото решение, което ще би трябвало да вземе новият Висш съдебен съвет - за негов представляващ, ще е основен и индикативен за това дали ще има разделяне и кавги и в този състав на съвета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР