Ако президентът Румен Радев направи партия, това ще е удар

...
Ако президентът Румен Радев направи партия, това ще е удар
Коментари Харесай

Нинова: Ако Румен Радев направи партия, ГЕРБ трябва да се страхуват, не ние

Ако президентът Румен Радев направи партия, това ще е удар по ГЕРБ, тъй като тя ще е тяхна опция, а не по Българска социалистическа партия. Това сподели в изявление за Българска национална телевизия водачът на левицата Корнелия Нинова. Все отново тя добави, че няма данни Радев да има такива проекти.

Нинова разяснява резултатите от визитата й в Брюксел. Те е провела срещи с ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателя Клара Добрев, както и с вицепрезидента на Европейска комисия Маргаритис Схинас, с Лаура Кьовеши и други

„ Обхванахме всички проблеми и открити въпроси. Темите, по които разговаряхме бяха – многогодишната финансова рамка и бюджета в идващите години за Европа, Зелената договорка и резултата от нея. Въпроси, свързани с опция за вложения, за отбрана на обществените права, опцията всички социалистически и социалдемократически партии да имаме общи позиции. Имахме и забавен диалог с госпожа Кьовеши - що се отнася до действието на европейската прокуратура “, описа още Нинова за визитата си в Брюксел.

"Поставям въпроса за избора на българските прокурори в Европа от доста време. Все още няма такава процедура, в България няма законодателство, тъй като изборът е за първи път. От госпожа Кьовеши разбрах, че тя ще пристигна през март, с цел да се разиска този въпрос – даде обещание да се срещне и с опозицията, с цел да чуе мнението ни “, разяснява още ръководителят на левицата. Тя разгласи, че изводите от визитата в Брюксел са два: „ За България се удостовери чувството ми, че българското държавно управление не пази добре българския интерес в Европа. Два образеца, на които ми обърнаха внимание европейските водачи. Започва работата на Комитета на районите – България няма излъчени представители в него, а той е значим за районното развиване на страните. Втори образец, по Зелената договорка. Разбрахме на място, че до края на предходната година е трябвало българското държавно управление да показа народен проект. Правителството е показало подобен проект, който не е бил утвърден, върнат е, тъй че в този момент няма народен проект, който да дефинира по какъв начин България да употребява опциите по този план. Ангажиментът, който поех е тази тема- да я слага в Народното събрание в България “.

Вторият извод, по мнението на Нинова, е че всички лъжливи операции и внушения, че Българска социалистическа партия е антиевропейска партия, са рухнали за два дни. „ Никой на най-високото ниво в Европейски Съюз нямаше да беседва с мен, в случай че бяхме антиевропейска партия. Европейската легитимация на Българска социалистическа партия е затвърдена “, безапелационна е Корнелия Нинова.

„ Унизително е на открито да се показва случай на корупция, а българските управляващи да не са реагирали. Правителството толкоз се разбърза да реагира постфактум, че желаеха предварителното отстраняването на арбитър Миталов, което е малко прекомерно. Погазват се съществени правила – че всеки е почтен до доказване на противното. Хубаво желание е да ни оказват помощ в битката с корупцията, дано да се извърши и със наличие. Едва ли е единствено това корупцията в България. Това би трябвало да е най-много изпитание на българските институции, само че и на нашите сътрудници. Нужни са сложни старания “, счита Нинова по тематиката „ корупция “. На въпрос за активността на основния прокурор в България, тя обърна внимание, че Гешев е деен, само че може да се съди за интензивността едвам след резултатите, които по думите й са неоправдателни присъди за отговорните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР