Ако президентът Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и

...
Ако президентът Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и
Коментари Харесай

Ще проработи ли маневрата "доброто и лошото ченге" на Тръмп и Тилърсън пред Северна Корея?

Ако президентът Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила и шефът на дипломацията му разиграват пред Северна Корея етюда за "доброто и неприятното ченге ", не проличава това да дава резултат: дипломатическите похвати не водят до смислени договаряния, а военните закани не съумяват да убедят Пхенян да се откаже от развиването на нуклеарната му стратегия.

Вместо това тези смесени сигнали от Америка може да усилват рисковете от неправилна преценка от страна на изолираното комунистистическо държавно управление, което не е наясно с метода на мислене на администрацията на Тръмп и може да обърка съзнателно рисковото държание с открита опасност за война, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Въпреки че военни дейности на Съединени американски щати може да доведат до опустошителни последствия за южнокорейския им съдружник, Тръмп заплашва с военни разновидности и на моменти дава апокалиптични описания на това, което чака КНДР, в случай че тя не приключи нуклеарните си и ракетни проби. Северна Корея е изстрелвала междуконтинентални балистични ракети, които евентуално могат да ударят континенталната част на Съединени американски щати, а преди месец извърши най-мощния си под земята нуклеарен опит. Заплашвала е да взриви и нуклеарна бомба над Тихия океан. Въпреки всички тези закани обаче американско-севернокорейската дипломация оцелява на някакво ниво.

В изявление предишния уикенд в Китай, който желае Вашингтон да възобнови пълностоен разговор с Пхенян, държавният секретар Рекс Тилърсън подхрани спекулациите за ново дипломатическо изпитание, като призна, че сред двете страни има канали за връзки.
Броени часове по-късно Тръмп се обади по въпроса.

"Казах на чудесния ни държавен секретар Рекс Тилърсън, че си губи времето, като се пробва да договаря с Човечето Ракета ", написа Тръмп в Туитър в неделя, употребявайки още веднъж прякора, който лепна на севернокорейския водач Ким Чен Ун. "Пази си силите, Рекс, ще създадем каквото би трябвало да се направи! ", добави той.

Потресаващият туит породи мнения, че Тръмп саботира основния си медиатор в връзките със света. Близки до Тилърсън публични лица обаче настояха, че двамата работят в съгласие и че Тръмп просто изпраща обръщение на Северна Корея, че би трябвало да покаже съществено отношение, в случай че желае дипломатически договаряния. Каквато и да е била задачата, резултатът бе комплициране.

Вчера говорителката на Белия дом Сара Хакъби Сандърс затвърди усещането, че за Белия дом дипломацията не води до средата. Единствените диалози, които Съединени американски щати са склонни да водят със Северна Корея, са за ориста на трима арестувани там американци, сподели тя. Задкулисни договаряния тази пролет доведоха до освобождението на студента Ото Уормбиър, който се завърна вкъщи с мозъчни контузии и умря няколко дни по-късно.

"Извън тази тематика няма да се водят диалози със Северна Корея на този стадий ", сподели Сандърс.

Въпреки че тази преживелица е най-новият образец по какъв начин президентът като че ли изземва пълномощията на първия си посланик, даже това да е несъзнателно, за Съединени американски щати е може би по-тревожна неналичието на резултати от твърдия метод на Тръмп и по-мекото държание на Тилърсън.

Изпълнението на Тръмп като "лошото ченге " може да е подтикнало някои дейности на Китай, обичайния дипломатически бранител и основен търговски сътрудник на КНДР. Пекин поддържа новите сурови наказания на Организация на обединените нации против главните източници на доходи за оръжейните стратегии на съдружника си. Мерките включват възбрана на вноса на севернокорейски въглища, желязна руда и текстилни артикули и вкарват нови ограничавания върху извънредно значимите доставки на сурови и модифицирани петролни артикули.

Никакъв стопански напън обаче не съумя да накара държавното управление на Ким даже да понижи темпото на ускореното развиване на нуклеарната си стратегия, което може скоро да сложи цялата територия на Съединени американски щати в обсега на ракетите му.

Изпълнението на Тилърсън като "доброто ченге " не е кой знае какъв брой по-ефикасно. Северна Корея декларира, че не демонстрира никакъв интерес към дипломация, в случай че Съединени американски щати се откажат от "враждебната си политика ".

На срещите си с Тилърсън в Пекин китайците го уверили, че ще приложат глобите на Организация на обединените нации и ще наредят на локалните си управляващи по границата със Северна Корея да санкционират тези, които правят неразрешени действия, сподели осведомен с диалозите представител на Държавния департамент. Китай желае КНДР да спре нуклеарните и ракетните си проби, колкото и да е далечна тази цел, и чака зимните месеци, когато не се водят американско-южнокорейски военни учения, постоянно изострящи напрежението на Корейския полуостров. Официалният източник пожела да остане неизвестен, защото не му е позволено да разисква обществено тази тематика.

Дори и това наподобява малко евентуално. Анализатори и даже държавни управления споделят, че Тръмп от ден на ден пречи Северна Корея да се довери на каквото и да било дипломатическо изпитание на Съединени американски щати поради заканите му да "унищожи " подписано преди две години с Иран съглашение за надзор на въоръженията.

А подмолната дипломация сред високопоставени американски и севернокорейски дипломати, ориентирана основно към освобождението на арестувани американци, не оказва помощ за възобновяване на това доверие. Всъщност двете страни съвсем не са общували през последните няколко седмици и няма признаци Северна Корея да желае да възобнови разговора, споделят осведомени с тематиката публични лица.

Маневрата с "доброто и неприятното ченге " надали ще проработи, сподели някогашният чиновник на Държавния департамент Еванс Ривиър, който е взел участие в неофициални диалози със севернокорейски публични представители предишния месец в Швейцария. Северна Корея желае да беседва с Вашингтон единствено като "една нуклеарна мощ с друга ", сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР