Ако през последните 2-3 години сте се интересували от покупка

...
Ако през последните 2-3 години сте се интересували от покупка
Коментари Харесай

4 сигнала, че пазарът на имоти ще бъде различен през 2019-а

Ако през последните 2-3 години сте се интересували от покупка на парцел, най-много в София, то евентуално сте се почуствали в неизгодна позиция: доста претенденти за един парцел и вследствие на това продажба на висока цена.

Диктуващите разпоредбите продавачи и оптимизмът на купувачите доведоха до бързо повишаване на цените в цялата страна и изключително в столицата. Вече обаче има ясни сигнали за смяна на пазарната обстановка и напълно скоро водещите функции на продавача и купувача ще бъдат разменени.

Първи фактор: Стагнация при покупко-продажбите

През 2018 година броят на подписаните покупко-продажби е повишен със символичните 0.09% по отношение на миналата. През предходната година са осъществени 28 232 продажби или с 27 повече от 2017-а. Казано с други думи, една продадена постройка повече. Разбира се, има доста покупко-продажби на зелено, които не влизат в статистиката преди приемане на акт 16, само че все пак забавянето е очевидно. Още повече, че най-видим беше спадът през последното тримесечие, което обичайно е най-силното.
 Районът в София, където цените на първокласните парцели стигнаха 3000 евро на кв. м.
Районът в София, където цените на първокласните парцели стигнаха 3000 евро на кв. м.

" Лозенец ", " Изток " и зоната към Докторски монумент записват висока наемна интензивност

Втори фактор: Намаляващи ипотеки

Никога в новата банкова история на България лихвите по ипотечните заеми не са били толкоз ниски, колкото в този момент - приблизително 3.24% по новоотпуснати по статистиката на Българска народна банка, като при някои банки лихвата даже стига до 2.8%. Общите разноски по ипотечните заеми са доста по-ниски спрямо преди 10 години - освен лихви, само че и такси за обслужване, наложителни застраховки и други.

При тази обстановка последните данни от Агенцията по вписванията за мощен спад на подписаните нови ипотеки ясно демонстрира, че търсенето и предлагането на имотния пазар стартират да се разминават. Ако кредитният запас е толкоз на ниска цена, а стопанската система като цяло и заплатите в частност порастват, мъчно може да се откри друго пояснение за забавянето на покупко-продажбите с изключение на високата цена.
 След покупко-продажбите, и цените на парцелите в София вървят към застой
След покупко-продажбите, и цените на парцелите в София вървят към застой

Къде нарастнаха най-вече жилищата в столицата през 2018 година и кой бе най-скъпият продаден апартамент?

Показва го и друга статистика - тази на най-голямата организация за недвижими парцели у нас " Адрес ", съгласно която " кредитополучателите разчитат на по-голямо банково присъединяване при покупко-продажбите, респективно и теглят по-големи суми ". Иначе казано, по-малко купувачи пристъпват към деяние и поради по-високата цена употребяват по-голям заемен запас.

Трети фактор: Ръст на новото строителство

Изоставащото предложение разсъни инвеститорския вкус у доста строителни бизнесмени, които започнаха свои жилищни планове. Само през четвъртото тримесечие на 2018-а започнатите нови здания в София са с 20% повече по отношение на година по-рано - 935 броя. Издадените разрешителни за градеж също нарастват с 14% до 1 477 жилищни здания, а броят на жилищата с тях - с 59.4%.

Иначе казано в столицата се строи и ще се строи крепко, което в даден миг ще усили доста предлагането. " Зад продължаващата агресия в жилищното строителство стоят оптимистичните упования на вложителите, подбудени от бързото осъществяване на плановете и нестихващия интерес на купувачите през последните 2 години. Темповете на пазара обаче към този момент се забавят и дружно с отрицателните демографски процеси, към този момент факт и в най-големите градове, ще провокират последователното " отрезвяване " на искащите да продават ", разяснява Георги Павлов, изпълнителен шеф на " Адрес ".
 Пазарът на недвижими парцели в София изпадна в застой
Пазарът на недвижими парцели в София изпадна в застой

Ръстът на покупко-продажбите за година е едвам 0.09%

Четвърти фактор: По-дълъг престой на парцелите на пазара

Не на последно място като сигнал за ставащото на пазара е времето, за което се случват покупко-продажбите - това е интервалът от оповестяването за продажба до сключването на прелиминарен контракт. Статистиката тук демонстрира все по-ясно разминаване на сред упованията на купувачите и продавачите: осъществените покупко-продажби сред 6 и 12 месеца се усилват с 1/3 и съставляват към този момент 21%. При жилищата, продадени от 3 до 6 месеца покачването е с 6% и делът им е 22%. Само ще напомним, че преди 2-3 години покупко-продажби се случваха всеобщо за под 3 месеца.

Така че очевидно пазарът върви към своя кратковременен пик, което надалеч не значи, че следва фрапантен спад. По-скоро е евентуално да станем очевидци на корекции при мощно надценени парцели и региони, както и на по-голям избор за купувача.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР